Úvod Aplikácie 3DMark je už dostupný na Google Play

3DMark je už dostupný na Google Play

8
Pre Android je dostupný ďalší benchmarkový nástroj, ktorý Vám pomôže overiť si pravosť zariadenia.

Benchmarky sú zaujímavé aplikácie. Ako som už niekoľkokrát predtým spomenul, skóre, ktoré dosiahnete v benchmarkovej aplikácií sa automaticky neprepíše aj do výkonu v skutočnom svete. Ako príklad by som uviedol Nexus zariadenia, ktoré síce nie sú na prvých priečkach benchmarkov, no výkonu v skutočnom svete majú veľakrát (väčšinou) viac, než zariadenia, ktoré dosiahnu vyššieho skóre.

Benchmarky samozrejme nie sú zlé aplikácie. Okrem toho, že sa s nimi zabavíte a zistíte koľko bodov dosiahlo Vaše zariadenie v porovnaní s ostatnými tento nástroj môžete využiť aj na overenie toho, či ste si kúpili to, za čo ste zaplatili. Využitie a teóriu benchmarkov by sme teda mali za sebou, poďme si niečo povedať o dnešnej novinke.

Vývojárske štúdio Futuremark práve predstavilo Android verziou populárneho benchmarkového nástroju 3DMark. Táto aplikácia nebola navrhnutá tak, aby odmerala aký výkonný je Váš smartphone a na konci Vám zobrazila jedno číslo, ktoré zahŕňa všetky komponenty ako procesor, RAM, či grafika. 3DMark Vám objektívne premeria grafický čip (GPU) tým, že na Vašom zariadení spustí niekoľko grafických scén, ktoré sú náročné na GPU. Počas prehrávania scén aplikácia pozorne meria počet fps (frames per second), teda snímkov za sekundu a vďaka tomuto údaju v kombinácii s hardwarovou špecifikáciou vyhodnotí ako ke na tom Vaše zariadenie.

Najlepšie na tom je to, že 3DMark je cross-platformový nástroj. Čo to znamená? Jednu jednoduchú vec. Budete si vedieť zmerať výkon GPU s iOS a Windows Phone zariadeniami. Nižšie nájdete trailer a odkaz na aplikáciu. Aké skóre ste dosiahli? Kto tu má najväčšie GPU prirodzenie?

1 2 3 4

[youtube]zAImZ_Jzk1s[/youtube]

[app]com.futuremark.dmandroid.application[/app]

Zdroj: Google Play via Phandroid