Úvod Aplikácie Počúvanosť rádií na smartphonoch, prieskum, ktorý zaváňa slovenskými praktikami

Počúvanosť rádií na smartphonoch, prieskum, ktorý zaváňa slovenskými praktikami

15

Dnes sme dostali úplne bežný email. Išlo o ďalší prieskum, ktorý vyzdvihuje jeden produkt, resp. službu a tie ostatné posúva na spodné priečky. Dnešný prieskum sa týka počúvanosti rádií na smartphonoch, čo znelo viac než zaujímavo, keďže rádio počúva veľa ľudí a tak ma zaujalo ako sú na tom jednotlivé stanice.

Prieskum, ktorý sme obdržali sa týkal aplikácie Radia.sk, ktorá ponúka široký výber staníc, vrátane Fun Radia, Radia Expres, Europa 2, Jemné Melódie, atď. Výsledky, s ktorými prišli boli založené na vyše 59,000 spustení aplikácie, ktorú si nainštalovalo celkom 60,000 ľudí.

2013_01_top20

Na prvej priečke sa umiestnilo Fun Radio, ktoré si zaplo celkom 13,88% ľudí, ktorí spolu napočúvali 2426 hodín. Druhá skončila stanica Europa 2 s 13,46% a tretie Rádio Slovensko s 9,66%. Čo mi však bolo okamžite divné a nie preto, že by som toto rádio počúval (rádio počúvam naozaj len veľmi sporadicky) bolo to, že Rádio Expres sa umiestnilo až na štvrtej priečke s niečo vyše 9%. Do prvej päťky sa dostalo ešte Rádio Viva s takmer 6%.

O prieskume ako je tento by som normálne článok nepísal, no chcel som Vás upozorniť na fakt, že nie všetko, čo sa pýši titulom „prieskum“ je spravené korektne. Veľký nadpis „Najpočúvanejšie rádio na smartphonoch je Fun Radio“ je v tomto prípade klamstvo a tu je dôvod prečo.

2013_01_os

Možno si spomínate na veľmi peknú aplikáciu (nie je to preto, že by som ju používal), ktorú pripravilo Rádio Expres. Išlo o aplikáciu, ktorá je optimalizovaná či už pre smartphone ale aj pre tablety. Samotná aplikácia Rádia Expres pre smartphony má medzi 10,000 – 50,000 stiahnutí a medzi 500 – 1000 stiahnutí verzie pre tablety.

Aplikácia Europa 2 má na Google Play medzi 50,000 a 100,000 stiahnutí a pokračovať by som mohol ďalej a ďalej. Čo je však zaujímavé je, že predmet dnešnej správy, Fun Radio nemá Android aplikáciu a tak by sa dalo povedať, že je svojim spôsobom závislé na aplikáciách tretích strán, ako napríklad na aplikácii Radia.sk.

Vôbec ma teda neprekvapuje, že rádio, ktoré nemá vytvorené iné možnosti ako závislosť na ostatných aplikáciách sa v danej aplikácii umiestni na prvej priečke. Tento článok neberte ako vylievanie sympatií voči jednému, či druhému rádiu. Ako som už spomenul, rádiá takmer nepočúvam. Môžete to však brať ako vylievanie zlosti voči podobným „prieskumom“, ktoré aspoň mňa celkom solídne naštvú. Všetky podobné „prieskumy“, ktoré sa týkajú smartphonov, Androidu, či mobilných technológií budeme podobne preverovať, keďže Slovensko má krivých informácií už aj tak viac než dosť.

[app]com.apptives.radiask[/app]

[app]org.teepee.expres[/app]

[app]eu.inmite.lag.radio.europa2[/app]

Zdroj: Tlačová správa