Úvod Aplikácie iOS aplikácie o Vás zbierajú viac osobných informácie, než ich Android náprotivky

iOS aplikácie o Vás zbierajú viac osobných informácie, než ich Android náprotivky

1

Najnovšia štúdia výskumnej firmy Appthority zistila, že aplikácie pre iOS, ktoré sú zadarmo si o Vás budú zisťovať viac informácií, než tie stiahnuté pre Android. Z desiatich najpopulárnejších aplikácií na App Store až šesť posielalo Vaše osobné informácie na rôzne reklamné a analytické siete.

Štúdia tvrdí, že vývojári sú k tomuto donútení kvôli celkovému počtu titulov a veľkej konkurencii. Keď si porovnáme ako sa správali Android a iOS aplikácie, tak zistíme, že päť z desiatich Android aplikácií robí to isté. 60% aplikácií na iOS pritom zbieralo informácie o Vašej polohe, pri Androide to bolo len 42%. Na iOS by si až 54% aplikácií zbieralo informácie z Vášho telefónneho zoznamu, na Androide to bolo slušných 20%.

Čo je však znepokojujúce je to, že tieto aplikácie potom zozbierané informácie posielajú ďalej a to bez šifrovania. Všetky testované aplikácie na iOS takto posielali citlivé dáta a to isté robilo až 92% Android aplikácií. Ak by niekto takéto informácie odchytil, bez väčších problémov by ich mohol zneužiť.

Firma Appthority ďalej usúdila, že „iOS aplikácie z tohto roka majú viac prístupu k Vašim informáciám, než iOS aplikácie z minulého roka.“ Tento trend by mal pokračovať aj tento rok, keďže viac a viac vývojárov bude hľadať spôsob ako speňažiť ich aplikáciu, ktorá je zadarmo. Appthority ďalej odporúča, že by nás mal menej zaujímať malware na Androide, ktorý tvorí len 1% všetkých aplikácií a viac zaujímať aplikácie, ktoré sa nám doslova prehrabávajú v našich osobných informáciách.

Spoločnosť na konci dodala, „iPhone by nemal byť považovaný za bezpečnejší než Android zariadenia,“ k tomu ďalej dodali: „akékoľvek zariadenie pripojené k internetu je predmetom zvýšeného rizika.“

Aké sú na túto tematiku Vaše názory? Vedeli ste o tom, že aplikácie obchodujú z Vašimi informáciami? Donúti Vás to popremýšľať nad kúpou plných verzií?

Zdroj: Appthority via CultofAndroid