Úvod Neprehliadnite vlavo Canonical oficiálne predstavil Ubuntu pre tablety

[Video] Canonical oficiálne predstavil Ubuntu pre tablety

1

Ubuntu Touch pre tablety oficiálne predstavený. Skúšobný kód bude už zajtra dostupný pre Nexus 7 a Nexus 10

So všetkým tým zhonom, ktorý sa včera dial by ste mohli pozabudnúť na jednu ďalšiu, dôležitú vec. Veľa z nás si myslelo, že HTC okrem smartphonu predstaví aj nový tablet. Mysleli sme si to preto, že Canonical, spoločnosť, ktorá stojí za Ubuntu, spustila odpočítavanie, ktoré sa zhodovalo s tým od HTC. Nestalo sa tak však, no Ubuntu má tak či tak veľmi zaujímavé novinky.

Predstavený bol totiž Ubuntu pre Tablety, čo je riešenie, ktoré Canonical postavil od základov s tým, že multitasking bol centrom pozornosti. Najdôležitejšou funkciou, ktorá sa nám veľmi páči je SideStage. Vďaka nej si totiž budete môcť pripevniť aplikáciu v „telefónovom“ zobrazení na boku displeja a tak ju budete vedieť využívať zatiaľ čo budete robiť niečo iné. Ako príklad môžem uviesť Skypovanie s mojou priateľkou na ľavej strane a na pravej strane si môžem popri tom kontrolovať Twitter, či Facebook.

[youtube]h384z7Ph0gU[/youtube]

SideStage môže byť použitý ako splitscreen, ktorý sa dá upraviť. Nejde teda o funkcionalitu, ktorú sme videli na Galaxy Note, či Windows 8 Pro. Čo je ešte lepšie je to, že tabletová aplikácia v SideStage sa môže automaticky zmeniť na jej verziu určenú pre telefóny, ak taká aplikácia v tablete existuje.

Vo videu nájdete aj ukážky, v ktorých Vám CEO Canonical vysvetlí, na čo sa používajú a ako fungujú. Ak by ste si k tabletu pripojili myšku a klávesnicu, Ubuntu by sa zmenil na desktopovú verziu a Vy by ste ani nevedeli, že ho používate na tablete.

ubuntupretablety

Prečo je to teda tak dôležité pre Android? Ak vlastníte Nexus 7 alebo Nexus 10, budete si to môcť sami vyskúšať a to hneď ako Canonical predstaví testovací kód. Stať by sa tak malo už zajtra, teda 21. februára. Ide o vlhký sen každého skutočného geeka a my sa nevieme dočkať, kedy toto zaujímavé spojenie vyskúšame na vlastnej koži.

Zdroj: Phandroid