Úvod Novinky Android Až aký populárny je v skutočnosti Android?

Až aký populárny je v skutočnosti Android?

2

Tak ako by ste si už mysleli, tu na AndroidPortal.sk sme všetci veľkými fanúšikmi Androidu. Máme na to však veľmi dobrý dôvod. Android sa v posledných rokoch zmenil na nepoznanie a každým dňom je lepší a lepší. Podľa nových informácií zo známej služby Pingdom Android tvorí až 42% všetkých spotrebných výpočtových zariadení. Neznamená to však 42% všetkých mobilných zariadení. Znamená to 42% všetkých výpočtových zariadení, vrátane Smart TV, prehrávačov rôznych médií, tabletov a samozrejme aj smartphonov.

Ďalšou zaujímavou štatistikou je prítomnosť smartphonov na webe, alebo inak povedané, koľko dát prenesú rôzne operačné systémy, čo síce nie je úplne perfektné merítko, no je to lepšie, ako nič. Android v tejto kategórii tvorí neuveriteľných 37%. Druhým v poradí je tak ako by ste čakali iOS, ktorý tvorí 26%. BlackBerry tvorí len 5%, čo je po ich 20%, ktoré zaznamenali v roku 2010 tak trochu škandál.

smartphonewebtraffic

Najväčšími Android veľmocami sú Čína a USA, no nezaostáva ani Južná Kórea, ktorá v ktorej Android tvorí až 90% všetkých smartphonov a Japonsko, ktoré sa drží na 64%. Jedinou krajinou, v ktorej Android nie je až tak populárny je Spojené Kráľovstvo, v ktorom Android tvorí len 47%. Je však nutné podotknúť, že Android je vo všetkých spomenutých krajinách najpoužívanejší operačný systém.

 podielnatrhu

Minulý rok bol rokom smartphonu a vyzerá to tak, že tento rok nebude o nič iný. Dobre, možno to bude rok nadmerného smartphonu, no princíp zostáva nezmenený. Od Q4 2011 do Q4 2012 zaznamenal trh so smartphonami 40% nárast, no čo je ešte pôsobivejšie je to, že Android za rovnaké obdobie narástol o 88%. To znamená, že z 208 miliónov smartphonov, ktoré sa predali v poslednom štvrťroku 2012 bolo 144.7 milióna so softwarovou nálepkou zeleného robota.

najvacsivyrobcovia podielnatrhucelysvet predanesmartphony

Takýto nárast na popularite však Google nemôže brať na ľahkú váhu a musí sa stále zlepšovať. Koniec koncov mu na krk dýcha najbohatšia firma sveta, Apple, ako aj Microsoft, Blackberry, Jolla, Firefox, či Ubuntu. Kedy ste si svoje Android zariadenie kúpili Vy? Badáte zmenu mobilného ekosystému aj okolo Vás?

Zdroj: Pingdom via AndroidAuthority