Úvod Novinky Konkurencia Zoznámte sa s novou konkurenciou Androidu: Smartfóny BlackBerry Z10 a Q10...

[Aktualizované] Zoznámte sa s novou konkurenciou Androidu: Smartfóny BlackBerry Z10 a Q10 s operačným systémom BlackBerry 10

2

Dnešný deň je veľmi dôležitý pre RIM, skautíka v mobilných technológiach. Táto kanadská spoločnosť totižto pred chvíľou predstavila jej novú verziu operačného systému BlackBerry 10 v kombinácii s novými BlackBerry smartfónmi, Z10 a Q10. Podľa slov viacerých analytikov bojuje RIM o prežitie na spotrebiteľskom trhu, pretože ju v posledných mesiacoch zvalcovala konkurencia s Androidom a výrobkami od Apple.

Smartfón BlackBerry Z10 dostal tak trošku netradičné spracovanie vzhľadom na predchádzajúce smartfóny nesúce značku BlackBerry, disponuje len dotykovým displejom (veľkosť: 4.2-palca/356 PPI) bez zaužívanej hardvérovej klávesnice, ktorú ale naopak model Q10 (3.1-palcový displej s rozlíšením 720×720 pixelov) dostal. BlackBerry Q10 má byť tak alternatívou pre ľudí, ktorí moc nepreferujú písanie na virtuálnej (softvérovej) klávesnici, známu z 99% Android zariadení.

 

Operačný systém BlackBerry 10 prešiel veľkými zmenami, dostal nové funkcie, nový dizajn užívateľského prostredia a rozsiahlejšie užívateľské možnosti. Za zmienku stojí najmä funkcia tzv. BlackBerry HUB, zobrazená na obrázkoch nižšie. S pohybom dotyku prsta vpravo po displeji zariadenia odkryjete čaro tejto „magickej“ funkcie, integrujúcu viacero komunikačných služieb do jedného prehľadného celku. Ak teda užívateľ tento pohyb uskutoční, otvorí sa na ľavej strane displeja priamy prístup napríklad k upozorneniam alebo aktuálnym správam, aj s náhľadom, zo sociálnych sietí, mailových schránok, či k správam z BlackBerry Messengeru, čo by mala byť z časti náhrada za známu notifikačnú lištu z Androidu.

Viac informácií prinesieme v ďalšom článku, kde podrobnejšie rozoberieme jednotlivé novinky čerstvo predstaveného operačného systému BlackBerry 10. Viac videí z podujatia nájdete na BlackBerry YouTube profile.

lseries_black_eng_front_4glte1BlackBerry Z10

nseries_black_front-1BlackBerry Q10

Zdroj: live.theverge.com, YouTube.com
Titulna foto: live.theverge.com
Foto: blogs.blackberry.com 1, blogs.blackberry.com 2