Úvod Konkurencia Váš telefón bude už čoskoro vedieť rozoznať vône a príchute

Váš telefón bude už čoskoro vedieť rozoznať vône a príchute

0

Už ste počuli o mobile, ktorý dokáže rozoznať vône a príchute? Ani my nie, no o telefónoch, ktoré dokážu vidieť a počuť áno. Žijeme dokonca v období, kde sú mobilné telefóny dominované displejmi, ktoré dokážu cítiť Váš dotyk, tak prečo by nemohli vedieť rozoznať vône a príchute.

Ide samozrejme o budúcnosť, ktorá nás nepochybne čaká a to vďaka novým senzorom, ktoré sú momentálne v štádiu vývoja. IBM si dokonca myslí, že do piatich rokov budú naše telefóny schopné piatich zmyslov a to: hmat, zrak, sluch, chuť a čuch. Táto technológia už nie je tak vzdialená, ako si možno myslíte.

Na podobnej technológii pracuje firma Adamant Technologies zo San Francisca, ktorá vyrába mobilný čip, ktorý „dokáže rozoznať vône a chute a zdigitalizovať ich.“ Podľa Adamant CEO, Sam Khamis, ich systém používa kombináciu približne 2,000 senzorov, aby bol schopný rozoznať vône. Aby sme Vám to dali do perspektívy, nos psa má taktiež 2,000 senzorov, čo je viac než normálny človek.

Využití je neúrekom. Od rozoznania toho, že je vo Vašom okolí dym až po detekciu zápachu z úst. Kham tvrdí, že chystajú zariadenie, ktoré bude vypustené na iPhone ako plug-in doplnok.

Viete si predstaviť smartphone, ktorý dokáže podobné kúsky? My tiež! A veľmi sa na to tešíme. Chytré telefóny sa stanú ešte chytrejšími.

Zdroj: CNET, Building a Smarter Planet via AndroidAuthority