Úvod Novinky Android Kodek h.265 je konečne pripravený a tu je dôvod, prečo na tom...

Kodek h.265 je konečne pripravený a tu je dôvod, prečo na tom záleží

3

Či už sa Vám to páči alebo nie, smartphony sa časom nafukujú a stávajú väčšími a väčšími. To samozrejme znamená, že ľudia na svojich zariadeniach začali pozerať čoraz viac a viac videa. Ak žijete v jednom z miest, kde sa cestuje metrom, určite viete čo tým myslím. V londýnskom metre je to úplne bežná situácia.

Technológia, ktorá spracováva video sa za posledných pár rokov poriadne zmenila. Na CD o veľkosti 700MB doslova natlačíte DVD kvalitu. Potom však prišiel 1080p štandard a všetci ostali stáť v nemom úžase. 1080p film môže byť veľký aj 5GB a s obmedzenými veľkosťami úložného priestoru a internetom, ktorý mnohokrát nie je prispôsobený pre takéto veľké súbory potrebujeme zmenu. Zmena prišla a to poriadna. Privítajte nový kodek h.265, nástupcu h.264.

Kóde k.265 je vynikajúci. Umožňuje totiž stlačiť 700MB DVD do veľkosti 350MB alebo 5GB 1080p video, do veľkosti 2.5GB. Možno sa pýtate, že prečo by sme potrebovali takýto kodek, keď úložiská sa stávajú lacnejšími a lacnejšími. Potrebujeme ho, pretože prichádza Ultra HD, ktoré je známe tým, že zobrazuje až o 4 krát viac pixelov, než 1080p rozlíšenie. To teda znamená, že keď má 1080p veľkosť 5GB, Ultra HD film môže mať až 20GB. Je teda veľkou výhodou, že sa na svete objavil kodek, ktorý dokáže túto veľkosť scvrknút na polovicu.

[youtube]vZfsULKG2Zo[/youtube]

Jedinou nevýhodou však ostáva, že momentálne kodek h.265 nemôžeme využívať. Budeme na to potrebovať nové telefóny. Dôvodom pre tento krok je fakt, že telefóny na dekódovanie a kódovanie videa používajú harwarovú súčiastku. Skúsiť môžete aj software, no spolu s ním sa rozlúčte aj s výdržou baterky.

Otázkou teda ostáva, kedy budú dostupné prvé telefóny s takouto funkcionalitou. To nevieme, no už teraz sa na to tešíme!

Zdroje: ITU, AndroidAuthority