Úvod Výrobcovia HTC Profit HTC pre 3. kvartál klesol o 79%. Zdá sa, že série...

Profit HTC pre 3. kvartál klesol o 79%. Zdá sa, že série One nezabrala

10

HTC práve zverejnili finančné čísla pre tretí kvartál 2012 a vôbec to nevyzerá ružovo. Hlásia totiž 79% prepad oproti minulému roku. To je strašidelné číslo, no ešte sa to zhorší. Ohlásili totiž, že príjem peňazí im klesol o dychberúcich 48%. Prečo sa to však deje? Odpoveď budeme musieť nájsť v minulosti. Poďme teda naspäť do roku 2011 keď HTC predstavili Sensation a Samsung Galaxy S II. Zariadenie od Samsungu malo jasne na vrch a tak HTC, ktorí svoju najväčšiu slávu zažili v roku 2010 s ich sériou Desire začali pozorovať prepad v profite. To isté sa stalo v roku 2012. HTC predstavili One X, Samsung svoj Galaxy S III no a trh sa rozhodol, že Galaxy S III je jednoducho lepšia voľba.

Napraví to nedávno predstavený HTC One X+? Pochybujem. Je to One X z Februára s inou farbou, väčšou baterkou a 4G LTE konektivitou. Na chvíľu však zabudnite na One X+. Samsung momentálne spúšťa predaj Galaxy Note II. Koľko ľudí si zvolí Note II namiesto One X+? Odpovedať si dokážete sami.

Pred niekoľkými mesiacmi sa na verejnosť dostal email od šéfa HTC, Petera Chou-a. Písalo sa v ňom, že nad HTC začala víťaziť byrokracia, čo spoločnosť spomalilo. A to je presne to, čo sa tu deje. HTC sa nehýbe tak rýchlo ako by malo. Spomeňte si na HTC HD2, revolučné zariadenie, ktoré nemalo konkurenciu. Dokázali by to aj dnes? Qualcomm, ktorý vlastní časť HTC jednoducho nedokáže vyvíjať tak rýchlo ako Samsung, ktorý okrem toho, že si navrhuje vlastné čipy si ich sám aj vyrába. Inými slovami ide o to, že Samsung si svoje potreby rieši interne, keďže má vybudovaný svoj vlastný dodávateľský reťazec. HTC musí na druhej strane čakať na dodávateľov mimo svojej firmy. Každý ďalší dodávateľ len pridáva na čakaní.

Pýtam sa teda ešte raz. Dokáže to HTC otočiť v roku 2013? Nepravdepodobné, no dúfam, že sa mýlim.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, AndroidAuthority