Úvod Novinky Na svete je v prevádzke už miliarda smartfónov

Na svete je v prevádzke už miliarda smartfónov

0

Aj keď to znie možno neuveriteľne, približne každý siedmy obyvateľ planéty Zem vlastní inteligentný mobilný telefón. Práve toto odvetvie patrí momentálne vo všeobecnosti k najrýchlejšie rastúcim a podľa vedcov a analytikov ešte nie je koniec.

Predsa len. Spomeňte si, čo vo vás slovo smartphone, smartfón, PDA respektíve inteligentný mobil vyvolávalo pred, dajme tomu, desiatimi rokmi. Bolo to niečo neslýchané, technologicky náročné a samozrejme drahé, takže tieto zariadenia boli určené len úzkej skupine ľudí. Prešlo pár rokov a niektorí ľudia dnes vymenia aj dva-tri smartfóny za rok.

Podľa štúdie spoločnosti Strategy Analytics je dnes v prevádzke po celom svete niečo cez miliarda smartfónov a dosiahnutie tohto jubilejného míľnika trvalo celých 16 rokov. Dĺžka tejto doby sa odvíja od predstavenia zariadenia, ktoré je považované vôbec za prvý smartfón a je to Nokia Communicator. Udialo sa tak v roku 1996.

Cesta k druhej miliarde aktívnych týchto zariadení? O poznanie kratšia. Vedci odhadujú, že na svete budú v prevádzke 2 miliardy smartfónov už v roku 2015.  Smartfóny sa stali našou neoddeliteľnou súčasťou a celku sa teším, akými displejmi, batériami, čipsetmi a software-om nás v tom roku budú ohurovať výrobcovia.

zdroj: androidnext.de