Úvod Novinky Google predstavil $249 Samsung Chromebook s 11.6-palcovým displejom a Exynos 5 (Cortex-A15)...

Google predstavil $249 Samsung Chromebook s 11.6-palcovým displejom a Exynos 5 (Cortex-A15) čipom

2

Na prvý pohľad, ktorý som venoval novému Chromebooku od Google a Samsungu, som uvidel, tak trošku, okopírovaný dizajn Apple MacBook Air. No niektoré deitaly jeho hardvéru sa však jednoznačne líšia.

Nový Chromebook má prísť na pulty predajní s cenovkou 249 amerických dolárov, zároveň obsahuje menší 11.6-palcový displej, 16 GB SSD, 2 GB RAM a dvoj-jadrový Exynos 5250 čip (2x Cortex-A15 CPU + Mali-T604 GPU) s frekvenciou 1.7 GHz. Ak však bude zákazník túžiť po 3G verzii, bude si musieť priplatiť, ten totiž dostane za cenu 329 dolárov.

Keďže sa jedná o Chromebook, tak obsahuje integrovaný operačný systém Chrome od Google, prostredníctvom ktorého chce táto spoločnosť zvýšiť využívanie jej internetových služieb a aplikácií. Takmer všetky činnosti sa v Chrome OS realizujú cez internetový prehliadač, redukuje sa tak potreba klasickej inštalácie softvéru, ako to napríklad poznáme vo Windows, a zároveň nie je teda potrebný ani veľký úložný priestor na disku. Preto je aj veľkosť úložného priestoru v Chromebooku len 16 GB (SSD), no Google však počíta s tým, že užívateľ začne čoraz viac využívať cloud služby na spôsob Google Drive.

Aj keď som si neni istý, či dokáže Chromebook nahradiť klasický PC alebo Mac, väčšinu potrieb obyčajného užívateľa, ako napríklad surfovanie na webe alebo písanie práce do školy, nebude určite problém vykonávať.

 

Zdroj + foto: androidandme.com, wikipedia.org, YouTube.com