Úvod Konkurencia Nokia pre finančné problémy zoštíhľuje, zastúpenie na Slovensku končí. Zabil posledný klinec...

Nokia pre finančné problémy zoštíhľuje, zastúpenie na Slovensku končí. Zabil posledný klinec do truhly WP od Microsoftu?

7

Tak, ako to väčšina z nás aj predpokladala, fínska spoločnosť Nokia sa topí v narastajúcich problémoch. Ukázalo sa, že zákazníci nestoja o softvér od Microsoftu, aj keď je Nokia vo výrobe hadvéru, vďaka šikovným inžinierom, na vysokej úrovni. Dizajn rady smartfónov Lumia je naozaj krásny a zajímavý, kvalita konštrukcie tiež nezaostáva, no nezáujem trhu tkvie pravdepodobne v niečom inom.

Najčerstvejšou udalosťou je, že na Slovensku Nokia zatvorí svoje zastúpenie a práca na slovenskom trhu bude prebiehať zo zastúpenia v Budapešti. U susedov v Čechách zostáva, ale zo súčasných zamestnancov si nechá len štvrtinu.

„Nokia 14. júna oznámila plán na ďalšie vymedzenie svojej stratégie, ktorej cieľom je vylepšenie operačného modelu a návrat k ziskovému rastu. Aby sme boli v súlade s touto stratégiou, musíme reorganizovať svoje sily, čo zahŕňa aj zatvorenie predajnej kancelárie na Slovensku. Napriek tomu Slovensko zostane naďalej súčasťou Nokia strednej a východnej Európy s centrálou v Budapešti pod vedením Alberta Matroneho a budeme naďalej predávať zariadenia Nokia, ponúkať Nokia služby a zabezpečovať starostlivosť o zákazníkov.“

Zoštíhlenie sa týka zastúpení po celom svete, pri ktorom má prísť o prácu cez tisíc zamestnancov. Nokia v súčasnosti zamestnáva približne okolo 122 tisíc pracovníkov.

Fínska korporácia tiež presúva svoje výrobné továrne do Ázie. Takéto rozhodunie má znížiť výrobné náklady a tým aj konečnú cenu za výrobky, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť Nokie.

Máte skúsenosti s WP 7.5 a niektorou Lumiou? Plánujete si zaobstarať niektorý z nových smartfónov Lumia s WP 8? Podeľte sa s nami o skúsenosti v komentároch.

Zdroj: fony.sk, sme.sk