Úvod Novinky Nokia varuje Google a ASUS, tablet Nexus 7 porušuje jej patent bezdrôtovej...

Nokia varuje Google a ASUS, tablet Nexus 7 porušuje jej patent bezdrôtovej techológie

0

Zdá sa, že poriadne horúco nie len vonku, ale aj vo vzťahoch medzi niektorým spoločnostiami. Po Apple a Samsungu prichádza nová patentová telenovela, tento krát sa stala útočníkom známa spoločnosť Nokia, ktorá nezažíva momentálne priveľmi profitové podnikanie. Tá upozornila Google a ASUS, že ich nedávno predstavený tablet Nexus 7 využíva technológie z jej patentov. 

Časť porušovania sa týka najmä štandardu IEEE WiFi 802.11. Nokia dokonca tvrdí, že udelila doteraz viac ako 40 licencií pre používanie tejto technológie. Narozdiel od iných výrobcov, nepožaduje tento skaut v mobilných technológiach žiadné zastavenie predaja alebo iné nekalé taktiky. Žiadá slušnú licenčnú dohodu, na základe ktorej by bola Nokii odvádzaná určitá suma za predaj tabletu z rodinky Nexus, resp. by sa mohlo jednať aj o jednorazový poplatok.

Tablet Nexus 7 je bezprofitový výrobok, to znamená, že sa predáva len za výrobné a logistické náklady. Ak by Google a ASUS nakoniec k dohode s Nokiou pristúpili, mohla by sa pravdepodobne jeho cena nepatrne zvýšiť.

Zdroj: phandroid.com