Úvod Neprehliadnite vlavo Bezdrôtové nabíjanie smartfónu

Bezdrôtové nabíjanie smartfónu

6

S predstavením nového Samsungu Galaxy S3 sa medzi jeho funkciami objavila možnosť toto zariadenie nabíjať bezdrôtovo, ktorá zaujala nejedného technologického nadšenca. Aj keď je táto technológia známa už dlhšie, až teraz sa vďaka Galaxy S3 dostane do používania širšej verejnosti.

Ako sme už spomenuli v úvode, bezdrôtové nabíjanie sa objavilo už v minulosti, napríklad pri výrobcovi HP pre ich webOS zariadenia. V tej dobe nebola táto technológia až tak prepracovaná a o globálnom využití sa nedalo hovoriť vôbec. Samsung Galaxy S3 to môže zmeniť a pravdepodobne aj zmení.

Ako táto technológia funguje?

Funkcia bezdrôtového nabíjania využíva elektormagnetické pole, kde za pomoci indukcie dokáže prenášať energiu na veľmi krátku vzdialenosť cez vysielač (nabíjačka) do prijímaču (smartfón). Hovoríme o vzdialenosti niekoľkých milimetrov, takže na behanie po dome s nabíjaným  smartfónom si budeme musieť ešte počkať. V praxi to bude fungovať tak, že zariadenie umiestnime na indukčnú podložku alebo do špeciálneho docku. Aj napriek krátkej vzdialenosti sa zbavíme otravného hľadania káblov, nehovoriac o tom že dockov alebo podložiek môžeme mať viac. Jednu doma, v kancelárii poprípade v aute. Stačí umiestniť zariadenie a prísun energie začne prebiehať.

 

Aby sa táto metóda naozaj rozšírila, vzniklo tzv. Wireless Power Consortium, ktoré má za úlohu vytvoriť akýsi štandard v bezdrôtovom indukčnom nabíjaní, aby každý výrobca nevyvíjal vlastné mierne odlišné spôsoby tejto metódy a zabránilo sa tak prípadnej nekompatibilite medzi zariadeniami rôznych výrobcov. To tohto konzorcia sa už pridalo 84 výrobcov čo svedčí o veľkej snahe presadiť túto technológiu čo najskôr.

Myslíte si, že éra masového bezdrôtového nabíjania začala alebo si na ňu ešte budeme musieť počkať?

[androidauthority.com]