Úvod Neprehliadnite vlavo Tegra 4: Príchod začiatkom roka 2013

Tegra 4: Príchod začiatkom roka 2013

2

Určite si mnohí pamätáme na dvojjadrový čip od Nvidie označený ako Tegra 2. V súčasnosti je v kurze najnovšia štvorjadrová verzia Tegra 3, ktorú implementovali do svojich najnovších zariadení výrobcovia ako HTC alebo LG.

Zaujímavosťou je, že čip je označovaný ako štvorjadrový napriek tomu, že má jadier päť. Piate jadro slúži na funkcie zariadenia s nízkou spotrebou energie, ako napríklad písanie sms, a štyri jadrá sa uvedú do chodu pri náročnejších procesoch. Táto architektúra 4+1 vedie k úspore energie napriek relatívne veľkému výkonu čipu. Ďalším logickým krokom by mali byť procesory s počtom šiestich alebo dokonca ôsmich jadier. Nvidia však bude pokračovať v štvorjadrovom trende.

 

Súčasnú 45 nm technológiu nahradí najnovšou 28 nanometrovou, označovanou ako Keplerova technológia a nedávno ju začala používať v grafických čipoch pre desktopové PC a notebooky. Cieľom bude zvýšenie efektivity a zároveň šetrenie energie až o 50 percent. Tegra 4 čip by sa mal začať vyrábať v polovici tohto roku, ale komerčné využitie bude až začiatkom roku 2013. Technológie napredujú a určite sa máme v budúcnosti na čo tešiť.

 

[androidnext.de]