Úvod Neprehliadnite vlavo HTC – inovácie od roku 1997 po súčastnosť

HTC – inovácie od roku 1997 po súčastnosť

0

Každý používateľ Androidu musí značku HTC poznať. Na trhu môžeme vidieť množstvo jej skvelých zariadení, ktoré si získali kvantum zákazníkov po celom svete ako aj u nás na Slovensku alebo u susedov v Čechách. Ale ako spoločnosť vznikla a aký bol jej postupný vývin vie asi málo kto. Teraz sa môžete s HTC zoznámiť bližšie.

Začiatky HTC

História spoločnosti HTC sa začala písať v roku 1997 v Taiwane. Za vznikom High Tech Computer Corporation (HTC) stáli 3 významné osoby. A to páni Fred Liu, Peter Chou a pani Cher Mi Wang. HTC sa na vtedajšiu dobu pokúšalo o nemožné. Jeho cieľom nebolo vyvinúť niečo nové, prevratné ale použiť to, čo na trhu už bolo. Spoločnosť sa snažila prepojiť mobilný telefón s počítačovými vlastnosťami a vytvoriť osobného digitálneho asistenta (PDA). A však mobilné telefóny ešte len začali mať v tej dobe masový dopad a firma predávala produkty pod vlastnou značkou HTC, čím nemohli konkurovať už vtedy obrovským výrobcom ako napríklad DELL alebo Hewlett-Packard. Situácia dospela až tak ďaleko že v roku 1998 takmer skrachovala. Jeden zo zakladateľov spoločnosti, pani Cher Mi Wang, poskytla firme štedrú finančnú injekciu. Tá bola navyše pomerne rýchlo investovaná do rozšírenia a skvalitnenia divízií vývoja a dizajnu. Tento krok bol základom úspechu firmy v budúcnosti, a navyše firma oželela vlastnú značku a začala predávať svoje produkty pod známymi značkami s celosvetovým dosahom.

Prvý zlomový úspech

Písal sa rok 2000 a Taiwanská spoločnosť začína dodávať svoje zariadenia pre významného hráča na trhu, firmu Compaq. Neskôr dodávky pokračujú pre ďalšieho významného technologického tigra, spoločnosť Hewlett-Packard. Prvotné dodávky bývajú najdôležitejšie a od nich sa zväčša odvíja ďalšia cesta úspechu. Zákazníci týchto dvoch spoločností boli nadmieru spokojný a zariadenia sa veľmi dobre predávali, čím si HTC na trhu vytvorilo relatívne dobré meno spoľahlivého a kvalitného dodávateľa vlastných zariadení, čo malo vplyv na nasledujúcu spoluprácu so spoločnosťami ako sú Dell, Fujitsu-Siemens alebo Sharp pre ktoré tiež dodávalo svoje zariadenia.

 PDA spoločnosti HTC predávané pod značkou Compaq

HTC je všade, ale nikto ho nepozná

Ďalším významným rokom pre HTC bol 2002, kedy vyrobil prvý smartfón na platforme Windows Mobile a priklonenie k tomuto operačnému systému zabezpečilo spoločnosti vysokú atraktivitu pre svojich budúcich zákazníkov a partnerov. Od roku 2002 do roku 2006 predáva HTC populárne zariadenia Magician, Wizard a Apache, ktoré samozrejme podľa týchto názvov nikto nepoznal. Tieto, na tú dobu vysoko kvalitné inteligentné mobilné telefóny sú tiež známe pod značkami i-Mate alebo Qtek. V roku 2006 dochádza k zmene politiky spoločnosti a začali predávať svoje produkty pod vlastnou značkou HTC, a ako prvé smartfóny s týmto logom sme mohli poznať pod názvom Touch3G, Cruse alebo Viva. Tieto ako prvé obsahovali grafickú integráciu touchFLO, a v tejto dobe začali mať smartfóny globálnejší dosah. Spoločnosť v roku 2007 stála pri zrode Open Handset Alliance (OHA), ktorá stojí za vývojom operačného systému Android, a HTC naznačilo že okrem Windows Mobile, ktorý výhradne používali všetky jeho výrobky, v budúcnosti siahne aj po tomto operačnom systéme. Netrvalo to dlho a v roku 2008 sa objavilo zariadenie HTC Dream, u nás známe skôr ako T-Mobile G1.

Touch 3G. Jeden s prvých s logom HTC

HTC v súčastnosti

Po roku 2008 sa HTC darí a pokračuje vo výrobe ďalších a ďalších zariadení s orientáciou na oba operačné systémy, Windows Mobile 6.5 a Android.  Area Manager HTC Tomasz Lesniak sa v roku 2009 v Prahe na margo používaní dvoch rôznych systémov vyjadril:

„HTC sa nebude obmedzovať len na jeden operačný systém. Ide nám o to vyrábať také telefóny, ktoré budú rýchle, užitočné a užívateľsky čo najpríjemnejšie, bez ohľadu na to, či sa bude jednať o Windows Mobile, alebo o Android. “

Spolu dnes už s kultovým modelom HD2 a vtedajšou vlajkovou loďou značky predstavilo HTC používateľské rozhranie Sense. Jeho cieľom bolo ponúknuť graficky prívetivé používateľské prostredie s vysokou variabilitou. V súčastnosti sa nachádza v každom smartfóne značky a jeho najnovšia verzia nesie označenie Sense 4.0. Spoločnosť sa postupne až do roku 2011 vyvíjala pozitívnym smerom a stala sa významným hráčom na trhu. Konkuruje takým značkám ako sú Samsung alebo LG. V poslednom štvrťroku 2011 HTC zaznamenalo pokles tržieb a vedenie sa rozhodlo znovu poupraviť politiku spoločnosti. HTC sa zameria viac na kvalitu ako kvantitu, takže v budúcnosti môžeme čakať menej zariadení, no o to kvalitnejších a výkonnejších. HTC sa aj v týchto dňoch chystá prepísať históriu. Koncom februára má byť na podujatí Mobile World Congress v Barcelone  predstavený jeden z prvých 4-jadrových smartfónov na svete.

HTC HD2, kultový smartfón, ktorý bol predstavený koncom roku 2009 a momentálne očakávaná 4-jadrová novinka HTC Endeavor

        

Pozrite si vývoj spoločnosti na videu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pwpaxbXDecg[/youtube]

 

zdroj: htc.comitbiz.czyoutube.com