Úvod Neprehliadnite vlavo Kauza Apple: Chcú Zakázať Predaj Motorola XOOM

Kauza Apple: Chcú Zakázať Predaj Motorola XOOM

0

Len pred pár dňami sme boli svedkami toho, ako Apple zabránil predaju Samsung Galaxy Tab 10.1 nielen v Austrálii ale tak isto aj v Európe, po tom, ako sa nemecký sudca rozhodol dať za pravdu Apple. Ak ste si však mysleli, že tam to končí, tak ste sa teda pekne mýlili. Apple si teraz vyžaduje zastavenie importu Motoroly XOOM do Európy.

 

Kedy sa to skončí?

Ja mám pocit, že Samsung Galaxy Tab 10.1 sa od iPad 2 vcelku líšil a taktiež si myslím, že XOOM sa líši ešte viac, či už softwarovo alebo vizuálne. Ak sa chcete aspoň pokúsiť mať šancu uspieť na tomto trhu, musíte spraviť zariadenie, ktoré sa bude podobať čo i len minimálne na svojho rivala aby užívatelia dokázali rozoznať, že ide o zariadenie z rovnakej triedy, respektíve, že ide o rovnaký typ.

Ak vytvoríte produkt, ktorý bude úplne originálny, tak to už nebude súperenie na rovnakom trhu medzi ďalšími produktami. Ak sa vám však podarí vytvoriť produkt, v tomto prípade tablet, ktorý je sto percentne unikátny, tak sa už nezúčastnujete boju o prvenstvo na trhu s tabletmi. Vynašli ste niečo úplne nové, čo nemôže súperiť s produktami od ostatných firiem.

Jedna z tých zlých vecí na patentoch je, že z legálnej stránky je toto súdu „ukradnuté“. Aktuálny zákon o patentoch totiž praví, že ak máte svoj obsah, ktorý je z 99% originálny a z jedného percenta čo i len podobný tomu patentovanému, váš rival má právo vás zažalovať.

Keďže sú iPady zďaleka najpopulárnejšie tablety sveta, Apple si zmyslel, že môže začať blokovať tablety konkurentov jeden po druhom a bohužiaľ s nimi európske súdy začali súlasiť. Toto je spôsobené tým, na akom princípe celý patetový systém funguje.

 

Čo môže nasledovať?

Čo sa stane ak sa im podarí zablokovať import Motoroly XOOM? Jeden z najpopulárnejších, ak nie ten najpopulárnejší je Asus Eee Pad Transformer. Mám dojem, že ich nezaujíma aký podobný určitý tablet je v porovnaní s Apple iPadom. Zaujíma ich aký má potenciál pre úspech.

Nezaujíma ich úplne identický klon z Číny ale zaujímú ich tablety od niektorých z najúspešnejších výrobcov Android tabletov. Mám pocit, že Asus bude rozhodne číslom jeden, alebo dva vo výrobe a distribúcií tabletov už tento a budúci rok a takto by to s nimi malo pokračovať aj v budúcnosti. Naša budúcnosť je jednoznačne v možnosti si naše notebooky pomocou jednoduchého pohybu premeniť na výkonné, mobilné tablety, čo je v podstate to, čo Asus Transformer dokáže už dnes.

 

Nemyslím si, že by to Samsung, Asus alebo Motorolu odradilo od výroby tabletov. Čo si však myslím je, že Apple si odradzuje čoraz viac a viac fanúšikov, ktorí by si inak možno kúpili ich produkty. Uvidíme ako spor dopadne a verím, že spoločnosti, ktoré vyrábajú Android tablety ich začnú vyrábať tak odlišné od iPadov, že v budúcnosti sa takýmto sporom budú vedieť vyhnúť.