Úvod Sociálne siete Facebook Mark Zuckerberg je na Facebooku Boh. Nemôžete ho zablokovať

Mark Zuckerberg je na Facebooku Boh. Nemôžete ho zablokovať

1
foto: REUTERS/Rick Wilking

Možno by ste si mysleli, že zakladateľ Facebooku, Mark Zuckerberg asi bude vedieť, ako používať a nastaviť svoju stránku. Mali by ste pravdu. Na Twitteri sa nedávno rozšíril tweet, v ktorom jeden z používateľ upozorňuje na to, že sa Zuckerberg nedá zablokovať.

Dnes ráno som sa teda kráľa Zuckerberga rozhodol poctiť návštevou, samozrejme na Facebooku. Po mojom márnom pokuse zablokovať šéfa Facebooku som sa nakoniec presvedčil, že predsa len to nie je možné. Zaujímavé je, že ostatných zamestnancov Facebooku, ako aj ženu Zuckerberga, Priscillu Chanovú zablokovať môžete.

Ak už nechcete ani jeden príspevok, v ktorom by sa objavil Mark Zuckerberg, mám pre vás zlé správy. Jednoducho to nebude možné. Fakt, že využívame „jeho“ sociálnu sieť znamená, že musíme strpieť jeho príspevky a názory. Snáď to ale nebude niečo, čo by až tak veľmi prekážalo.

Vysvetlenie je však nakoniec o niečo menej tajomné. V roku 2010 vznikla virálna kampaň, ktorej úlohou bolo donútiť ľudí zablokovať Marka Zuckerberga. Kampani sa to podarilo a stovky, ba až tisíce ľudí začali šéfa Facebooku blokovať. Systém je nastavený aj na takéto prípady a jednoducho zakázal akékoľvek ďalšie blokovanie. Stáva sa to preto, aby ochránil nič netušiaceho človeka, ktorý o kampani ani nemusí vedieť a je v tom nevinne. Nepredpokladá sa totiž, že by jeden človek mal toľko veľa nepriateľov, hlavne ak obsah, ktorý zdieľa neporušuje žiadne pravidlá.