Úvod Výrobcovia Samsung Poriadne rýchly smartfón aj s priemerným čipsetom? Samsung priblížil ich Turbo Speed...

Poriadne rýchly smartfón aj s priemerným čipsetom? Samsung priblížil ich Turbo Speed technológiu

2

Súčasné high-end Android smartfóny dostávajú do výbavy 4 GB alebo 6 GB operačné pamäte RAM a niekoľkojadrové procesory s vysokým taktom, ktoré majú zabezpečiť optimálny a rýchly chod zariadenia.

Hardvér ide samozrejme ruka v ruke so softvérom. Pokiaľ nie je operačný systém, resp. na ňom postavené používateľské prostredie dobre optimalizované, bez ohľadu na parametre sa budete stretávať s trhaním systému, pádom aplikácií a inými používateľskými nepríjemnosťami.

Spoločnosť Samsung len nedávno v Indii predstavila smartfón Galaxy J2 Pro 2016, ktorý svojou špecifikáciou zrovna neohuruje. Dvojjadrový procesor, 1,5 GB RAM alebo 8 GB úložisko. Väčšina z nás by nad takýmto smartfónom v roku 2016 ohŕňala nosom, no toto zariadenie prišlo s veľmi zaujímavou technológiou.

turbo speed

Ide o Turbo Speed Technology, ktorú Samsung pri svojich smartfónoch použil vôbec po prvýkrát. S odstupom času spoločnosť zverejnila animované sprievodné video, ktoré túto technológiu približuje. Inžinieri Samsungu, ktorí za touto technológiou stoja, prekopali kooperáciu hardvéru a softvéru. Výsledkom by mal byť poriadne rýchly a hladký chod zariadenia aj na priemernom či podpriemernom hardvéri.

turbo speed

Výrazné optimalizačné zmeny sa dotýkajú hlavne operačnej pamäte RAM. Aplikácie jej budú v prvom rade konzumovať menej. Proaktívna správa aplikácií ich zase bude na pozadí okamžite a automaticky zatvárať, a to sa týka aj s nimi súvisiacich procesov (samozrejme ak nebudú potrebné pre chod ďalších funkcií alebo spustených aplikácií). Bežiace procesy v operačnej pamäti budú inteligentnejšie usporiadané a nepotrebné položky automaticky odstránené. Výsledkom bude väčšia dispozičná kapacita RAM-ky.turbo speed

Celé technologické pozadie novinky je samozrejme oveľa zložitejšie. Samsung si preto pripravil pekne spracované video, ktoré TST novinku predstavuje. Na dokonalú optimalizáciu hardvéru a softvéru dbá napríklad Apple. iPhone smartfóny sú na tom po stránke špecifikácií horšie, ako napríklad súčasné vlajkové lode rôznych Android výrobcov. Napriek tomu sú poradne rýchle a pracujú stabilne. Spoločnosti Apple ale hrá do karát uzavretosť systému, menšia fragmentácia naprieč zariadeniami a pod.

Je jasné, že táto technológia postupne dorazí aj do ďalších nových Samsung smartfónov. Keďže Turbo Speed technológia výraznejšie zrýchli zariadenia zo strednej, alebo nižšej strednej triedy, bude zaujímavé vidieť, čo sa stane, ak ňou Samsung vybaví vlajkovú loď. Samsung Galaxy Note7 s TST by bolo terno.