O revolučných batériách, nabíjačkách a rôznych alternatívnych zdrojoch energie sme už počuli alebo čítali nespočetné množstvo správ. Väčšinou išlo o prototypy centier vývoja rôznych svetových univerzít s neistým výsledkom a hlavne neznámou komerčnou dostupnosťou.

Čo sa týka výrobcov smartfónov, vo vývoji výrazne pokročil Huawei, ktorý pred pár týždňami ukázal 3000 mAh batériu, ktorá sa nabila na 48 percent svojej kapacity iba za 5 minút. 600 mAh akumulátor bol nabitý na 68 percent iba za 2 minúty. To všetko bez toho, aby sa opakovaným nabíjaním znížila výdrž alebo životnosť batérie. Viac sa dozviete v minulom článku.

Huawei však nie je jediný výrobca smartfónov, ktorý sa snaží vylepšiť ich energetické vlastnosti. S menším prekvapením prišiel známy japonský výrobca Sony. Spoločnosť Sony už dlhodobo poukazuje pri svojich Xperia smartfónoch na dvojdňovú výdrž batérie a to aj vďaka softvérovej optimalizácii v rámci úsporného režimu „Stamina“.

stamina

Podľa dostupných informácií sa spoločnosti Sony podarilo vyvinúť batériu, ktorá obsahuje zlúčeniny síry. Vďaka týmto zlúčeninám dokáže batéria ukladať viac energie oproti súčasným batériám. Výdrž na jedno nabitie by tak mala narásť o 40 %.

Výrobca Sony si je technológiou tak istý, že dokonca prezradil plán uvedenia na trh. Takéto batérie by sa mali v smartfónoch objaviť do roku 2020. Každá nová technológia navyše prebieha intenzívnym vývojom a vylepšovaním, čím by sa mohla výdrž na jedno nabitie ešte predĺžiť.

Dobrým príkladom je napríklad technológia rýchleho nabíjania Quick Charge spoločnosti Qualcomm. Od jej prvého uvedenia je aktuálne už pripravená tretia generácia tejto technológie, ktorá bude súčasťou najnovších čipových sád výrobcu (napr. Snapdragon 820 ). Za veľmi krátku dobu sa výrobcovi podarilo výraznejšie skrátiť dobu nabíjania smartfónu.

Uvidíme, či si Sony batérie nechá pre seba, čím by Xperia smartfóny dostali nesmiernu konkurenčnú výhodu, alebo sa so svojim patentom podelí aj s ostatnými.