Nie je to ani tak dávno, kedy boli počítače poriadne drahé a zaberali tretinu miestnosti. Vlastniť ich tak mohol len málokto. Dnes máme počítače vo svojich vreckách v podobe smartfónov, stále ale ide o investíciu rádovo v desiatkach alebo stovkách eur. 

Mnohí z vás určite počuli o počítači Raspberry Pi, ktorý stál 35 dolárov a bol veľký asi ako balíček kariet. Spoločnosť Raspberry sa rozhodla urobiť počítačovú technológiu ešte dostupnejšiu a predstavila nový model.

Ten nesie označenie Pi Zero, je výkonnejší ako pôvodná generácia Raspberry Pi a stojí len 5 dolárov. Zariadenie sa stalo okamžite hitom a niekoľko dní po uvedení sa úplne vypredalo.

Za cenu kávy v kaviarni Starbucks dostanete 1 GHz ARM procesor, ktorý je o 40 % výkonnejší, ako pôvodný Raspberry Pi a nechýba ani 512 MB operačná pamäť RAM, GPIO porty, mini HDMI port alebo slot pre pamäťovú kartu. Zariadenia Raspberry samozrejme nie sú určené bežným používateľom.

raspberry-pi-zero

Technologickí nadšenci ich používajú na experimentovanie, dajú sa použiť pre „pohon“ inteligentnej domácnosti a obľubujú ich aj hackeri. V podstate ale ide o plnohodnotný počítač bežiaci na operačnom systéme Linux. Pri pohľade na lacné a slušne vybavené smartfóny z Číny a tento mini počítač sa dá konštatovať, že moderné technológie neboli nikdy tak dostupné, ako teraz. Viac detailov už nájdete na oficiálnych stránkach výrobcu.