Úvod Novinky TOP 10 lacnejších vecí ako WhatsApp. Čo si mohol Mark kúpiť?

TOP 10 lacnejších vecí ako WhatsApp. Čo si mohol Mark kúpiť?

17
Mark Zuckerberg

Najpopulárnejšia sociálna sieť na čele so zakladateľom Markom Zuckerbergom sa pred nedávnom rozhodla kúpiť populárnu komunikačnú aplikáciu WhatsApp, ktorú celosvetovo používa viac ako 400 miliónov ľudí.

Facebook WhatsApp získal za neuveriteľných 19 miliárd dolárov (4 miliardy boli vyplatené v hotovosti, 16 miliárd v akciách Facebooku) a predstavitelia spoločnosti sa vyjadrili, že bude aj naďalej fungovať nezávisle od Facebook-u.

Podobne to je napríklad s „foto službou“ Instagram, ktorá taktiež funguje po kúpe Facebook-om nezávisle a pre porovnanie, Facebook ju získal približne za 1 miliardu dolárov v roku 2012.

Čo Markovi Zuckenbergovi na aplikácii učarovalo a či s ňou má nejaké tajné plány do budúcnosti je nejasné, každopádne za 19 miliárd dolárov sa dá zadovážiť pár pekných vecí.

Pozrite sa na 10 zaujímavých vecí, ktoré si Mark mohol kúpiť namiesto WhatsApp-u.

 

World Trade Center

Feb_2013_One_World_Trade_Center

12 rokov po teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum rastie na mieste bývalých „dvojičiek“ nová dominanta New York-u, veža One World Trade Center, ktorá bude vysoká 541 metrov a dokončená bude v roku 2014.

Pôvodný odhad nákladov na výstavbu bol 2,2 miliardy dolárov, no časom sa rozpočet navýšil až na 3, 94 miliard dolárov. Mark by si tak namiesto WhatsApp-u mohol postaviť štyri takéto veže a ešte by mu niečo zostalo „na obed“.

 

22 karátový toaletný papier

1607106_804398779576982_1246058036_n-630x540

Toaletu používame denne a kvalitný toaletný papier je základ. Ak naozaj neviete čo s peniazmi, môžete si zadovážiť toaletný papier jednej austrálskej spoločnosti, na výrobu ktorého sa používa 22 karátové zlato.

Jedna rolka Vás tak vyjde na 1,3 milióna dolárov, pričom Mark by si ich mohol kúpiť cez 16 600 kusov, čo by mu malo vystačiť do konca života.

 

Netflix

netflix1

Americká streamovacia služba plná rôzneho video obsahu, filmov a seriálov u nás síce nie je oficiálne k dispozícii, v USA je však nesmierne populárna a určite si aj Mark rád pozrie niečo dobré v telke.

Mesačné predplatné tejto služby stojí 7,99 amerických dolárov a Mark by si tak namiesto WhatsApp-u mohol Netflix predplatiť na 20 miliónov rokov…alebo ho respektíve predplatiť na rok dvadsiatim miliónom ľuďom.

 

Ďalšie NASA

a11nogold5903

Vesmírny výskum je nesmierne dôležitý a zaujímavý. Americká NASA, Národný úrad pre letectvo a vesmír mal v roku 2012 rozpočet cez 16 miliárd dolárov, čo je 0,48 percent z celkového rozpočtu USA.

V roku 2010 to bolo cez 17 miliárd dolárov a teda 0,52 percent z celkového rozpočtu USA a pre zaujímavosť, v roku 1966 USA odkrojilo zo svojho rozpočtu pre NASA až 4,41 percent. Mark by si tak mohol zriadiť vlastný vesmírny výskum.

 

Voda pre každého

elsal

Pustiť kohútiť alebo zapnúť sprchu sa nám zdá úplne prirodzené, no v niektorých častiach sveta je čistá a pitná voda doslova vzácnosť a máva väčšiu hodnotu ako napríklad ropa a podobne.

Podľa New York Times by suma 10 miliárd dolárov pokryla náklady na dopravu čistej vody a kanalizáciu pre všetkých ľudí na planéte na rok.

 

Olympiáda

olympics-fireworks

Celkové náklady na olympijské hry v Londýne v roku 2012 činili 10,6 miliárd dolárov. Ak by teda Mark Zuckerberg extrémne holdoval športu, kľudne by si mohol zorganizovať vlastnú olympiádu s ešte pompéznejším ceremoniálom ako sme mohli vidieť v Londýne.

 

Kávička

starbucks_coffee_by_saldon-d3ilpw6

Pozvať celý svet na kávu?  Mark by to, samozrejme teoreticky, dokázal. Ak by využil služby populárnej siete kaviarní Starbucks kde káva stojí v priemere od dvoch do štyroch dolárov, mohol teda kúpiť cez 7 miliárd šálok kávy, pre každého obyvateľa planéty Zem jednu.

 

Hot-Dog

hot-dog-ikeaAk by zamestnanci Facebook-u zjedli 60 párkov v rožku každú minútu, mohli by ich jesť ďalších 1200 rokov nepretržite.

 
Jadrová bomba

nuclear-bomb-explosion

Cena jednej nukleárnej bomby sa odhaduje na 28 miliónov dolárov. Mark si teda mohol kúpiť 678 atómových bômb a tým sa zaradiť medzi nukleárne veľmoci nie však ako krajina, ale ako sociálna sieť.

 
Vozový park

mc4

Mark Zuckerberg sa momentálne vozí na novom VW Golfe GTI a podľa informácii je s autom spokojný a nemieni ho vymeniť. Ak by si to rozmyslel a nekúpil WhatsApp, mohol si kúpiť napríklad 1390 najnovších superšportov P1 z dielne McLaren.

Čo by ste si za 19 miliárd dolárov kúpili Vy?

zdroj: facts.fm