Úvod Neprehliadnite vlavo Na Slovensko vstupuje nový operátor, Orange, O2 aj Telekom budú mať LTE...

Na Slovensko vstupuje nový operátor, Orange, O2 aj Telekom budú mať LTE siete

25

Nedávno prebehlo výberové konanie na pridelenie nových frekvencií pre mobilné siete v pásmach 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Dražba nakoniec dopadla veľmi zaujímavo. Nie len že sa vydražili všetky frekvencie, za ktoré operátori zaplatia štátu 163,9 miliónov eur, čo je o 11% viac ako vyvolávacia cena, ale na náš trh sa prebojoval nový operátor, SWAN.

800 MHz frekvencie sú vhodné na celoplošné pokrytie územia. 2600 MHz frekvencie sú ideálne pre transfer veľkého množstva dát v husto zastavaných oblastiach, napríklad vo veľkých mestách. Na 1800 MHz frekvenciách momentálne prevádzkuje svoju LTE sieť Telekom. Je to zároveň jediná LTE sieť na Slovensku, na ktorú má prístup väčšie množstvo ľudí.

Regulátor pri dražbe určil aj minimálne rýchlosti, minimálne 2 Mbit/s na sťahovanie a 256 kbit/s na odosielanie dát. Ďalšou podmienkou je národný roaming, teda víťazi aukcie budú povinní poskytnúť prístup do frekvencií aj ostatným operátorom, vzťahuje na však iba na 800 MHz a 1800 MHz frekvencie.
 
SWAN začne poskytovať LTE pripojenie
 
Nový operátor SWAN na aukcii vydražil 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz. To je pre začiatok celkom dobré. Na širšie pokrytie však určite budú chýbať pásma pod 1000 MHz, ktoré však získa prostredníctvom národného roamingu.

Licenciu získal SWAN v národnej aukcii za 6,6 milióna eur a chce ju využiť na stavbu vlastnej LTE siete, potvrdil predseda predstavenstva firmy Juraj Ondriš. Ceny za svoje služby firma zatiaľ neprezradila, ako dôvod udáva fakt, že to závisí na mnohých okolnostiach. Sieť v pásme 1800 MHz sa využije iba na LTE s maximálnou prenosovou rýchlosťou 100 Mbit/s. Porovnateľne rýchly mobilný internet zatiaľ na Slovensku nenájdete. Dokonca aj LTE od Telekomu je pomalšie.

SWAN bez možnosti 3G?

Operátorovi však chýbajú frekvencie pod 1000 MHz na šírenie signálu na väčšie vzdialenosti. Vydražené pásma sa totiž hodia skôr do miest a hustejšie zastavaných oblastí. Stále je tu však možnosť využiť národný roaming. Je vhodné poznamenať, že spoločnosť Telefónica O2 túto možnosť využíva tiež, a to je na trhu sedem rokov.

Orange tiež v aukcii získal vhodné frekvencie na výstavbu LTE siete. Konkrétne ide o dva 10 MHz bloky v pásme 800 MHz, dva 4,8 MHz bloky v pásme 1800 MHz, ale hlavne dva 30 MHz bloky v pásme 2600 MHz.

A práve pásmo 2600 MHz umožňuje najlepšie pokrytie husto zastavaných oblastí a poskytuje pritom najvyššie prenosové rýchlosti. Tie sa môžu pri šírke pásma 20 MHz vyšplhať až k 300 Mbit/s v prípade MIMO 4×4, alebo 150 Mbit/s v prípade MIMO 2×2 (teda dva použité streamy). Pri šírke pásma 10 MHz je to potom 73 – 146 Mbit/s.

LTE od Orange do pol roka

Frekvencie ktoré si Orange vydražil sa považujú za najrýchlejšie a zároveň s najmenším rušením. Spustenie LTE siete by operátor chcel stihnúť už o pol roka.

Slovak Telekom je momentálne jediný operátor, ktorý má na Slovensku LTE sieť. Tú postavil v pásme 1800 MHz. Teraz vydražil 2 x 10 MHz v pásme 800 MHz, 2 x 40 MHz v pásme 2600 FDD a 50 MHz v pásme 2600 MDD. Oznámil, že začne okamžite pokrývať LTE sieťou Bratislavu a Košice. Tieto dve mestá doteraz kvôli blízkosti hraníc do siete zahrnúť nemohol. V pásme 2600 MHz to však už bude možné.

O2 získalo dva 10 MHz bloky v pásme 800 MHz a dva krát 0,6 MHz v pásme 1800 MHz. Plánuje vybudovať rozsiahlu LTE sieť aj pre odľahlé oblasti.

Víťazi, ktorí vzišli v aukcie sa zaviazali, že pásmami 800 a 1800 MHz pokryjú do konca roka 2015 aspoň štvrtinu obyvateľov Slovenska, v pásme 2600 MHz to musí byť aspoň 10%. Pokrytie sa potom bude podľa pravidiel regulačného úradu ďalej zvyšovať. Momentálne to vyzerá tak, že tieto záväzky budú splnené ešte pred termínom.

 
swanlogo

SWAN

Nový operátor SWAN vchádza na trh s veľkými očakávaniami. Do konca roka by rád pokryl LTE sieťou aspoň 25 % Slovenska a svojimi nízkymi cenami plánuje prilákať približne 500 000 zákazníkov. Prím bude hrať, ako inak, poskytovanie rýchleho mobilného pripojenia na internet.
 
SWAN začína už v septembri, zvažuje národný roaming
 
Prvú ponuku by mal SWAN ponúknuť už začiatkom septembra 2014. Na trh chce vstúpiť s plnohodnotnými mobilnými službami. Spoločnosť nevylučuje využitie možnosti národného roamingu.

Na dosiahnutie takýchto veľmi ambicióznych cieľov investuje firma 50 miliónov eur. Väčšina prostriedkov pritom padne na stavbu spomínanej LTE siete. 6,6 milióna stáli operátora frekvencie. Právo na využívanie kmitočtov pritom získal do septembra 2026. V pásmach 800 a 2600 MHz sa tento dátum posunul až na koniec roka 2028.

SWAN je momentálne aktívny najmä v oblasti pevného internetu. Podarilo sa mu vybudovať rozsiahlu optickú sieť. V oblasti mobilného internetu sa bude riadiť heslom „vysoká rýchlosť, veľa dát a nízke ceny“. Taký prístup sa samozrejme nám, potenciálnym zákazníkom, veľmi páči. Dúfajme teda, že nezostane iba pri prázdnych sľuboch. M. Strečanský vyhlásil, že vydražené frekvencie sa budú maximálne využívať. To zabezpečí okrem iného aj najnovšia technika.

Čo sa týka telefonických rozhovorov, SWAN sa zaoberá myšlienkou bezplatného volania. To v skratke znamená, že pri telefonovaní sa budú dáta prenášať cez internet. Je teda celkom možné, že paušály sa stanú minulosťou.

No a nakoniec, firma by sa rada sústredila aj na predaj telefónov. Momentálne totiž platí, že sa viac oplatí kúpiť si smartfón v kamennom obchode či eshope. Bolo by príjemné, ak by sa to opäť otočilo.

Štát na aukcii frekvencií zarobil 163,9 miliónov eur.

  • Orange zaplatí 56 140 895 eur
  • Telekom zaplatí 60 846 000 eur
  • O2 zaplatí 40 300 001 eur
  • SWAN zaplatí 6 600 000 eur

Všetci štyria operátori získali vhodné frekvencie na výstavbu LTE sietí a v druhom polroku 2014 by už mali fungovať. Telecom momentálne pokrýva Bratislavu a Košice.

 Aký je váš názor na nového operátora? Ak by SWAN ponúkol dobrú cenu za LTE internet, boli by ste ochotní prestúpiť? A čo hovoríte na to, že sa na Slovensku konečne začínajú budovať LTE siete?

Zdroje: Pravda, DSL, Mobilmania