Úvod Aplikácie Drastická zmena vo WhatsApp: Vysvetľujeme novinku, ktorá ho zmení už navždy!

Drastická zmena vo WhatsApp: Vysvetľujeme novinku, ktorá ho zmení už navždy!

5
whatsapp tit
Šéf WhatsAppu Will Cathcart a riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg začiatkom júna potvrdili, že WhatsApp získa dlho žiadanú podporu pre viaceré zariadenia. Inými slovami, četovať budeme môcť aj z počítačov bez toho, aby sme museli byť prihlásení v smartfóne. WhatsApp má v pláne podporu viacerých zariadení spustiť vo verejnej beta verzii aplikácie, ktorú uvoľní v priebehu leta. K jednému telefónnemu číslu (účtu) bude môcť používateľ pripojiť až 4 nezávislé zariadenia súčasne. Vývojári, zdá sa, sľub dodržia. Podľa WABetaInfo je táto funkcia už dostupná pre prvých používateľov, ktorí sú zapojení do beta programu. Stále nemôžeme hovoriť o plošnej dostupnosti, funkciu si užíva len užšia skupina ľudí. Napriek tomu ide o dobrú správu. V najbližších týždňoch by sa mala podpora viacerých zariadení dostať k ďalším používateľom, až ju nakoniec získajú všetci. S jedným účtom môže používateľ spojiť smartfón, počítač zastúpený platformami WhatsApp Web a WhatsApp Desktop a inteligentné obrazovky Portal od Facebooku.
whatsapp
Foto: WABetaInfo
Ak ste mali v pláne používať WhatsApp na dvoch Android smartfónoch, smartfóne a tablete alebo Android smartfóne a iPhone zároveň, nepochodíte. Prepojenie teda nie je zrovna najuniverzálnejšie, časom by sme sa však mali dočkať aj podpory viacerých smartfónov. Vývojári museli kvôli nezávislosti zariadení prepracovať systém end-to-end šifrovania a vzájomnej synchronizácie správ. Ak v súčasnosti používate WhatsApp cez webové rozhranie, komunikácia stále „tečie“ cez smartfón, kde sa šifruje.
whatsapp
Súčasný systém šifrovania. Foto: Facebook
whatsapp
Nový spôsob šifrovania zohľadňujúci nezávislosť prepojených zariadení. Foto: Facebook
Podľa Facebooku (vlastník WhatsAppu) sa podarilo vytvoriť úplne novú architektúru šifrovania, ktoré je rovnako bezpečná, no zároveň odolnejšia pred odpočúvaním, resp. zneužitím šifrovacích kľúčov. Stále je prítomná bezpečnostná poistka. Pokiaľ používateľ svoj smartfón nepripojí k internetu po dobu dlhšiu ako 14 dní, WhatsApp ho z ostatných prepojených zariadení preventívne odhlási. Vyvolení testeri si môžu dostupnosť podpory pre viaceré zariadenia skontrolovať v nastaveniach WhatsAppu.