Úvod Zariadenia TOP 10: Zoznam najpredávanejších smartfónov za minulý rok. Je medzi nimi aj...

TOP 10: Zoznam najpredávanejších smartfónov za minulý rok. Je medzi nimi aj ten váš?

0

Spoločnosti Apple a Samsung sú najväčšími výrobcami smartfónov na svete, ku ktorým ešte môžeme priradiť čínskeho giganta Huawei. Rebríček najpredávanejších smartfónov za rok 2019 ale ovládli prvé dve menované značky.

Zistili to analytici výskumnej spoločnosti Counterpoint Research, ktorí rebríček najpredávanejších smartfónov minulého roka nezostavili len z globálneho hľadiska, ale aj z pohľadu jednotlivých oblastí sveta.

Najpredávanejším modelom roka 2019 sa stal iPhone XR od spoločnosti Apple. Hneď na druhom mieste sa nachádza iPhone 11, ktorý bol uvedený na trh len v septembri minulého roka. Zariadeniu teda stačili iba 4 mesiace na to, aby dokázalo obsadiť druhú priečku.

Apple má v rebríčku celkovo 6 miest, ktoré patria smartfónom iPhone. Najpredávanejší typ zaznamenal 3-percentný podiel na trhu. Dobrý zárez má na konte aj Samsung, obsadil tri pozície.

top 10
Zdroj: Counterpoint Research

Zákazníkov však neoslovili vlajkové lode do takej miery, aby sa dokázali zaradiť do TOP desiatky najpredávanejších smartfónov. Samsung má podstatne širšie portfólio, ktoré zastupuje zariadenia z rôznych cenových kategórií.

Tretím najpredávanejším modelom sa stal Samsung Galaxy A50, potom Galaxy A10 a na siedmej priečke sa nachádza model Galaxy A20. Podľa analytikov sa pod úspech týchto modelov podpísali vylepšenia v strednej triede Galaxy A (OLED displeje, viacero fotoaparátov) spojené so silou značky Samsung.

Zdroj: Counterpoint Research

Zaujímavosťou je, že sa v TOP desiatke nenachádza žiadny produkt od Huawei. Zastúpenie má len jeden čínsky výrobca so zariadením Oppo A5. Huawei P30 je ale piatym najpredávanejším smartfónom na trhu v Číne. Predbehli ho zariadenia od výrobcov Oppo a Vivo.

Európsky región ovládol Samsung Galaxy A50 (5-percentný podiel na trhu), v Severnej Amerike a Kanade s náskokom zase zvíťazil iPhone XR. Má až 12-percentný podiel na tamojšom trhu.

Kompletnú správu spoločnosti Counterpoint Research nájdete na tejto adrese.