Úvod Novinky Detský kočík s elektrickým pohonom: Táto novinka od BOSCH je šialená

Detský kočík s elektrickým pohonom: Táto novinka od BOSCH je šialená

0

Elektrifikovaný pohon sa postupne dostáva nielen do osobných a nákladných automobilov, ale aj do podstatne cenovo dostupnejších dopravných prostriedkov. Na elektrickú kolobežku alebo čoraz vyhľadávanejšie e-bicykle natrafil v uliciach už asi každý z nás.

Čo by ste však povedali na kočíky pre deti, ktoré by poháňali malé elektromotory? Presne na tento segment cieli novinka od známej firmy BOSCH, na ktorú upozornil server Engadget. Koncepcia sa nazýva eStroller.

Kočík sa, samozrejme, nebude pohybovať pomocou elektromotorov sám. Dva elektrické motory, batéria a pridružené senzory pomôžu rodičom ušetriť sily pri tlačení a manipulácii s kočíkom. Pôjde teda o akúsi asistenciu alebo podporu podobne ako pri elektrických bicykloch, kde musí jazdec stále šliapať do pedálov.

kocik elektricky
Foto: Emmaljunga

Senzory vyhodnotia, na akom povrchu sa rodič s kočíkom pohybuje. Pri stúpaní do kopca elektromotor zvýši výkon, zabrzdí ho v zostupnom teréne alebo vtedy, ak rodič stratí nad kočíkom kontrolu. Praktická tiež bude asistencia pri silnom vetre, ktorý môže kočík nečakane rozhýbať neželaným smerom.

Vymeniteľné batérie dokážu na jedno nabitie pomáhať s tlačením do maximálnej vzdialenosti 14 kilometrov. Extra dlhé prechádzky si tak rodičia so svojím malým dieťaťom plánovať nemusia. Preprava by však mala byť komfortnejšia a bezpečnejšia.

kocik
Model NXT90e z dielne výrobcu Emmaljunga, ktorý sa začne predávať koncom tohto, resp. začiatkom budúceho roka 2020.

Áno, technológia počíta aj USB portom pre nabíjanie smartfónu či s pripojením cez Bluetooth. Spoločnosť BOSCH ale nezačne takéto kočíky predávať. Technológiu posunie partnerom – výrobcom kočíkov.

Prvý model by mala začiatkom budúceho roka na trh uviesť švédska spoločnosť Emmaljunga. Ďalšie ju budú v priebehu roka 2020 nasledovať. Nie je známe, koľko by mohol takýto moderný kočík stáť. Lacný však asi nebude.