Úvod Novinky Nakoniec to spravili: Poslanci EÚ schválili zákon, ktorý zničí internet ako ho...

Nakoniec to spravili: Poslanci EÚ schválili zákon, ktorý zničí internet ako ho poznáme!

16

Európsky parlament včera hlasoval za novelu autorského práva v digitálnej sfére, ktorá má udržať autorské právo aktualizované s neustále sa meniacou a vyvíjajúcou digitálnou scénou.

Smernicu pôvodne poslanci europarlamentu odmietli, a to hlavne kvôli kritike, ktorú dostali kvôli článku 11článku 13 s prezývkami „daň za odkazy“ a „filter uploadu“. Dnes ráno sa v europarlamente konalo ďalšie hlasovanie, v ktorom už aktualizovaná verzia smernice hlasovaním prešla. Finálny výsledok: 438 poslancov za, 226 proti.

Rozhodnutie EÚ nasadiť tak drastické zmeny budú chvieť internetom ešte dlho. Smernica však zatiaľ neplatí, finálne schvaľovanie je naplánované na január 2019, no neočakáva sa, že by hlasovaním neprešla. Po januári 2019 na rad prídu jednotlivé štáty, ktoré budú smernicu implementovať do vlastných zákonov. Očakáva sa aj to, že rôzne štáty pristúpia k rozličným interpretáciám.

Článok 11 a 13: Koniec internetu ako ho poznáme?

Najdôležitejšími súčasťami smernice sú článok 11 a 13. Článok 11 má vydavateľom umožniť zarábať peniaze vtedy, keď spoločnosti ako Google odkážu na ich web. Článok 13 zas prikazuje spoločnostiam ako YouTube či Facebook filtrovať obsah, ktorý porušuje autorský zákon.

Kritici tvrdia, že následky nového nariadenia budú katastrofálne. Pri článku 11 sa odvolávajú na niekoľko pokusov spoplatniť agregátorov noviniek ako Google News, ktorý zbiera odkazy na články a potom ich uverejňuje u seba. Všetky tieto pokusy boli neúspešné.

Článok 13 je ešte horší. Nová legislatíva totiž vyžaduje, aby spoločnosti nasadili systém, ktorý umožní zabrániť nahrávaniu obsahu porušujúceho autorské práva na internet. Jediný spôsob, ako tak môžu spraviť, je nasadením nástroja, ktorý bude skenovať každý jeden súbor.

Pre veľké technologické firmy to zaiste problém nebude, trpieť budú hlavne menšie firmy, ktoré na taký systém nemajú peniaze. Kritici sa zároveň obávajú toho, že dôjde k cenzúre internetu. Aj kvôli tomu sú proti novým nariadeniam napríklad zakladateľ Wikipedie Jimmy Wales a dokonca aj vynálezca World Wide Webu, Tim Berners-Lee.