MP3 je legendárny formát, ktorý sa preslávil tým, ako počúvame či už zakúpenú alebo ukradnutú hudbu. Do popredia sa dostal ešte v 90-tych rokoch. Teraz, po viac ako dvadsiatich rokoch oficiálne končí. Tým oficiálne myslíme „na papieri“.

Nemecký výskumný inštitút, ktorý s formátom prišiel to oznámil, že končí s udeľovaním licencií. Inými slovami, MP3 oficiálne odpojili z umelého udržiavania pri živote. V dnešnej dobe už existujú podstatne lepšie formáty pre uchovávanie hudby.

Po MP3 by mal velenie podľa šéfa Fraunhofer inštitútu prebrať Advanced Audio Coding (AAC). „Ide o de facto štandard pre hudbu a videá na mobilných zariadeniach,“ vysvetľuje šéf inštitútu. Je efektívnejší a má lepšiu funkcionalitu. Viditeľné je to hlavne pri živom vysielaní, kde AAC dokáže doručiť vyššiu kvalitu pri nižšom dátovom toku, než MP3.

Výskum na MP3 začal ešte koncom 80-tych rokov. Výskumníkom sa v porovnaní s predchádzajúcim formátom podarilo znížiť celkovú veľkosť súboru na 10 %. Koncom 90-tych rokov sa MP3-jky používali úplne bežne a bežne sa používajú dodnes. Mnohí dokonca tvrdia, že to bol práve tento formát, ktorý spustil revolúciu v tom, ako si kupujeme, resp. nekupujeme hudbu.

Z úspechu MP3 vyťažil aj Apple s ich iTunes. Takmer od začiatku však stavili na pokrokovejší formát AAC, z ktorého sa nakoniec stáva nástupca MP3. Samotná empétrojka však navždy ostane zapísaná nielen v histórii, ale aj v našich srdiečkach ako formát, ktorý nám niekoľko desaťročí ponúka všetku hudbu, po ktorej bažíme.