Úvod Novinky Aktuálne Spôsobujú mobilné telefóny nádory na mozgu? Pravda vás bude šokovať!

Spôsobujú mobilné telefóny nádory na mozgu? Pravda vás bude šokovať!

40

Poznáte starú známu „pravdu“ o tom, že telefóny spôsobujú nádory na mozgu? Nikto z nás to však veľmi nerieši. O tom svedčí aj fakt, že viac obyvateľov Zeme má prístup k telefónu, ako k splachovaciemu záchodu. Je však na tomto populárnom fakte niečo pravdy? 

Ako na to?

Spôsoby sú v podstate dva. Každému pravdepodobne okamžite napadne sledovanie ľudí, ktorí používajú mobily. Iste, to by raz a navždy odstránilo všetky nejasnosti. Nie je to však také jednoduché. Nádory na mozgu sú totiž neuveriteľne zriedkavé. Dostane ich približne jeden z 33 000 ľudí. Vedecká štúdia využívajúca metódu pozorovania dobrovoľníkov by musela sledovať desiatky miliónov ľudí, čo je samozrejme nemysliteľné. Navyše, kto dnes nepoužíva mobil? Na svete je viac aktívnych telefónov, ako ľudí. Porovnávať teda skupiny, z ktorých jedna mobily používa a druhá nie, v žiadnom prípade neprichádza do úvahy. Aj keby sme nakoniec našli dostatok dobrovoľníkov, treba si uvedomiť, že obe strany budú vystavené rôznemu množstvu karcinogénov. Výsledky štúdie teda nemôžu byť relevantné.

Tak ale naozaj, ako na to?

Sledovať milióny ľudí a čakať, či náhodou niekto nezomrie na nádor na mozgu je naozaj neefektívne. Existuje však aj iná metóda. Arabské príslovie hovorí, „Keď neprišla hora k Mohamedovi, musel ísť Mohamed k hore.“ Prečo nie? Povedali si vedci vo Švédsku a zašli do nemocnice, kde vyspovedali ľudí, u ktorých už mozgový tumor objavili. Výsledky potom porovnali s kontrolnou skupinou, ktorá mobilné telefóny používala iba minimálne.

Nakoniec objavili smutnú spojitosť medzi používaním mobilov s vznikom nádorových ochorení. V štúdii sa uvádza, že používatelia mobilných telefónov majú až o 30% vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny mozgu. Navyše, po 25 rokoch sa toto číslo nebezpečne zvýši a pravdepodobnosť vzniku nádorov je až trojnásobná.

Jedna štúdia nič neznamená

Stopárov sprievodca Galaxiou však jasne hovorí, „Neprepadajte panike!“ Jedna štúdia ešte nič neznamená. Navyše, je celkom pochybná. Fakt, že smartfóny spôsobujú rakovinu veľmi nedáva zmysel, pretože radiácia, ktorú emitujú, je neionizujúca. To znamená, že nemá dostatočnú energiu na odtrhnutie elektrónu z atómu a následné poškodenie DNA bunky. Radiácia z telefónov sa podobá žiareniu mikrovlniek. Dĺžka ich vlnenia je približne 15 cm, takže logicky vzaté, počas telefonovania sa nám začne variť mozog. Však? Nie. Množstvo energie v mikrovlnkách je totiž približne tisíckrát väčšie, ako to, ktoré vyžarujú naši malí spoločníci. Našťastie.

Dobre, telefóny spôsobujúce nádory na mozgu teda nedávajú zmysel. Čo však tá švédska štúdia? Nuž, jej zásadná slabina je v tom, že ľudia neboli pod dlhodobým vedeckým dohľadom. Informácie, ako veľa v posledných rokoch telefonovali, vychádzali iba z ich subjektívneho pocitu. Tieto údaje teda nemôžeme brať vážne. Ľudia zvyknú preháňať. Ak im doktori zistia tumor na mozgu, spomenú si na všetko, čo by ho mohlo spôsobiť. Používanie mobilov určite nie je výnimkou.

Švédska štúdia teda nemusí byť metodologicky správna. V prospech telefonovania hovorí aj dánska štúdia, ktorá použila v podstate celú dánsku populáciu a dáta brala od mobilných operátorov. Medzi používaním mobilov a vznikom nádorov na mozgu však nenašla žiadnu súvislosť.

Štatistiky neoklamete

Nakoniec, asi najlepším argumentom sú štatistiky výskytu nádorov na mozgu vo svete. S nástupom mobilných telefónov by tieto čísla mali stúpať. Nič podobné sa však nestalo. Tumory má momentálne približne rovnaké percento ľudí, ako pred desiatimi, dvadsiatimi, či päťdesiatimi rokmi. Nateraz sa teda svojho miláčika vzdávať nemusíte. Nepreháňajte to s ním však, lebo si pokazíte oči.