Úvod Novinky Aktuálne URÝCHLENE aktualizujte: Windows trpel ohromným počtom chýb

URÝCHLENE aktualizujte: Windows trpel ohromným počtom chýb

Microsoft v rámci aprílovej záplaty opravuje až 150 bezpečnostných chýb. Aktualizácia je dostupná ako na Windows 11, tak aj na Windows 10.

0

Hoci je Windows mimoriadne rozšírený a obľúbený, nie je dokonalý. Občas sa objavia nejaké tie bezpečnostné medzery, ktoré používateľov môžu vystaviť riziku. Našťastie si ale Microsoft dáva záležať na tom, aby boli všetky nahlásené chyby čo najskôr opravené. Dokázal to aj tento týždeň v utorok, kedy vydal plánovanú aprílovú záplatu.

Táto záplata je však špeciálna, a to kvôli ohromnému počtu chýb, ktoré rieši. Ako píše portál Živé.sk, Windows mal trpieť až 150 bezpečnostnými medzerami, vrátane dvoch tzv. zero-day zraniteľností, ktoré sa zvyknú zneužívať na útoky.

Prvá odhalená zero-day zraniteľnosť nesie označenie CVE-2024-26234. Spája sa s útokmi na zariadenia za využitia škodlivej formy ovládača s platnou licenciou vydavateľa hardvéru. Konkrétne sa ju podarilo odhaliť tímu Sophos X Ops, pričom súbor bol označený ako „Catalog Authentication Client Service“ od „Catalog Thales“. V rámci vyšetrovania sa zistilo, že šírený bol spoločne s marketingovým softvérom LaiXi Android Screen Monitoring.

Druhú zraniteľnosť je oveľa jednoduchšie pochopiť. Nesie označenie CVE-2024-29988 a jej cieľom je vytvoriť tajnú cestičku pre škodlivé prílohy, ktorá sa nepretína so zabezpečením Microsoft Defender Smartscreen.

Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Oprava zraniteľností je dostupná pre niekoľko hlavných verzií operačného systému Windows 11, konkrétne Windows 21H2, 22H2 a 23H2. V prípade najstaršej verzie, teda 21H2, prichádzajú opravy v podobe kumulatívnej aktualizácie KB5036894. Pre dve zvyšné verzie je k dispozícii aktualizácia KB5036893. Vo všetkých prípadoch sa inštalačný balíček šíri automaticky, a to prostredníctvom Windows Update.

Nezabúda sa ani na Windows 10

Dobrou správou je, že Microsoft opravuje bezpečnostné chyby aj v rámci svojho staršieho systému, menovite Windows 10. Predsa len stále ide o najobľúbenejšiu generáciu OS Windows. Podľa údajov StatCounter je Windows 10 stále nainštalovaný až na 69,04 percentách počítačov, zatiaľ čo Windows 11 si pripisuje trhový podiel 26,72 percent.

Treba však poznamenať, že hoci je Windows 10 ešte stále oficiálne podporovaný, neplatí to pre všetky jeho verzie. V súčasnosti je jedinou plne podporovanou verziou Windows 10 22H2. Tentokrát je ale nová kumulatívna aktualizácia dostupná aj na Windows 10 Enterprise and Education 21H2, Windows 10 IoT Enterprise 21H2, Windows 10 Enterprise Multi-Session 21H2 , ako aj na Windows 10 Enterprise LTSC 2021 a Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021.

Blíži sa koniec podpory

Microsoft pri príležitosti vydania najnovších opráv upozorňuje na blížiaci sa koniec podpory pre Windows 10 vo verzii 21H2. Dôjsť by k nemu malo 11. júna, pričom toho istého dňa prídu o podporu aj edície Windows 10 Enterprise and Education, Windows 10 IoT Enterprise a Windows 10 Enterprise multi-session.

Microsoft
Windows 11 (ilustr. obr.) | Zdroj: Microsoft

Ukončenie podpory znamená, že staršie (vyššie zmienené) verzie systému už nebudú dostávať pravidelné bezpečnostné aktualizácie. Microsoft preto používateľom, ktorých sa to týka, odporúča čo najrýchlejší prechod na Windows 11.

Ak patríte medzi verných používateľov Windows 10, systém môžete používať aj naďalej. Treba však mať na pamäti, že čoskoro o podporu prídu aj novšie edície. Podľa známych plánov má celková podpora Windows 10 skončiť 14. októbra 2025. Používanie počítačov s Windows 10 po tomto termíne bude možné, no rozhodne nebude bezpečné.

Koniec nahnevá používateľov, ale aj planétu

Koniec podpory Windows 10 sa nepochybne stretne s masívnymi ohlasmi. Microsoft však tento krok musí podniknúť, inak by nemal ako primäť používateľov k tomu, aby používali jeho novší produkt – Windows 11 – do ktorého investoval nemálo úsilia, času a peňazí. Nezabúdajme pritom na blížiaci sa termín vydania Windows 12.


Prečítajte si tiež:


Problém je však najmä v otázke, čo spraviť so staršími počítačmi, ktoré v súčasnosti používajú Windows 10, no nemajú dostatočne schopné komponenty na to, aby na ne mohol byť nainštalovaný Windows 11.

Odpoveď na túto otázku existuje, no nie je zrovna potešujúca. Očakáva sa, že po skončení podpory Windows 10 bude na skládky vyhodených až 240 miliónov počítačov, čo predstavuje obrovské množstvo elektronického odpadu.