Úvod Zaujímavosti AKTUÁLNE: EÚ pripravuje vážne zmeny. Zákaz šoférovania potme aj špeciálny vodičák na...

AKTUÁLNE: EÚ pripravuje vážne zmeny. Zákaz šoférovania potme aj špeciálny vodičák na kolobežky!

Návrh je nutné schváliť. Proti je hneď niekoľko poslancov.

3

Európska únia sa chystá na vážne zmeny, ktoré výrazným spôsobom ovplyvnia to, ako a ako dlho využívame obľúbené dopravné prostriedky. Nové pravidlá už smerujú do Európskeho parlamentu. O tom, že ide o sporné návrhy, svedčí aj nesúhlas zo strán mnohých autoklubov, toho slovenského nevynímajúc, informoval magazín TECHBYTE.

EÚ si posvieti na starších vodičov

Jedným z návrhov je výrazné obmedzenie starších vodičov. Týka sa totiž ľudí vo veku nad 70 rokov. Ich vodičské oprávnenie by podľa nových pravidiel platilo len 2 roky (namiesto 5 rokov), následne by museli prejsť lekárskymi prehliadkami poprípade preškolením a testami.

Seniorov za volantom chce EÚ kontrolovať
Zdroj: Depositphotos

Tvrdenie, že starší vodiči sú rizikovejší, je sporné. Mnohí sú totiž v dobrej mentálnej aj fyzickej kondícii, preto slovenský autoklub nevidí dôvod, prečo by mala byť práve táto skupina vodičov tak limitovaná.

Zákaz šoférovania po tme aj špeciálny vodičák

Aby toho nebolo málo, europoslanci si posvietili aj na úplne čerstvých vodičov. V jednom z návrhov sa uvádza, že by mali mať zakázané šoférov potme. Experti sa síce zhodujú, že čerství šoféri sú neskúsení, no zároveň si nevedia predstaviť, ako by mala polícia kontrolovať priestupky.

Zdroj: Xiaomi

Veľmi zaujímavým bodom, ktorý možno sčasti naväzuje na chystané povinné zmluvné poistenie pre elektrické kolobežky je aj špeciálny vodičský preukaz určený pre tieto stroje. Poslanci budú o tejto novinke rokovať na prelome rokov. Či dôjde k jej schváleniu, resp. k schváleniu akéhokoľvek z navrhovaných bodov novely zatiaľ nie je jasné.