Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Elektrikári toho majú dosť. Odstrihli optické káble, stovky ľudí ostali bez...

POZOR: Elektrikári toho majú dosť. Odstrihli optické káble, stovky ľudí ostali bez internetu!

Elektrikári majú dosť toho, že súkromné spoločnosti využívajú ich stĺpy pre optické káble. Rozhodli sa nekompromisne konať.

0

Ak bývate v menšej obci alebo kľudne aj vo väčšom meste, kde nemá optické pripojenie vybudované jeden z väčších operátorov, je dosť možné, že do vášho domu vedie optický kábel zo stĺpu elektrického vedenia. Elektrikári majú takéhoto správania dosť, a tak sa rozhodli konať. Optické káble jednoducho odstrihli, čím od internetu odstavili stovky ľudí, píše server TECHBYTE.

Podľa zistení mala súkromná spoločnosť využívať stĺpy elektrického vedenia na montáž optických káblov naprieč obcou. To sa elektrikárom nepáčilo, tvrdia, že ide o nelegálne využitie ich majetku, voči čomu sa rozhodli bojovať. Káble jednoducho odstrihli, čím stovky ľudí pripravili o pripojenie k internetu.

Foto: Pixabay

Elektrikári: Je to nebezpečné (a zadarmo)

V 90% prípadov je to bez nášho vedomia,“ konštatujú elektrikári. Hovoria tiež, že takéto správania vážne narušuje plynulosť a hlavne bezpečnosť distribučnej sústavy.

Vlastník optických káblov na výzvy Stredoslovenskej distribučnej nereagoval, preto jej neostalo nič iné, ako vziať záležitosť do vlastných rúk. Bohužiaľ, poškodenými ostávajú najmä koncoví užívatelia, ktorí ostali offline. Elektrikári pošlú súkromnej firme „čerešničku na torte,“ a to faktúru, za službu odstránenia ich vlastných optických káblov.

Monopolné správanie

Konateľ súkromnej spoločnosti Stredoslovenskú distribučnú označil ako monopolnú. Distribučná totiž tvrdí, že na montáž optického vedenia je nutné povolenie a projekt. O toto povolenie sa spoločnosť snažila, no neúspešne. Na druhej strane, bez problémov bolo udelené konkurenčnému operátorovi, v ktorom má podiel Stredoslovenská energetika, sesterská firma Stredoslovenskej distribučnej.

Elektrikári súkromnej firme odkázali, že optiku majú natiahnutú legálne a jej kapacity si môžu prenajať.