Úvod Novinky Príjemné prekvapenie: O pár mesiacov spustia systém, ktorý vám ušetrí desiatky eur....

Príjemné prekvapenie: O pár mesiacov spustia systém, ktorý vám ušetrí desiatky eur. Takto bude fungovať!

Známka môže byť prospešná aj pre ekonomiku, nakoľko môže zvýšiť frekventovanosť diaľnic, a teda aj príjmy, ktoré generujú diaľničné známky.

0

Diaľnice patria medzi najrýchlejšie a najpohodlnejšie cestné komunikácie, predovšetkým na dlhé vzdialenosti. Žiaľ, nie sú zadarmo. Aby sme na nich mohli jazdiť, potrebujeme diaľničnú známku. Tá je aktuálne na Slovensku dostupná v štyroch podobách, a to 365-dňovej, ročnej, 30-dňovej a 10-dňovej. Možností je to celkom dosť, no čo ak diaľnice využívam len raz za čas? Smola. Minimálna platnosť známky je 10 dní, pričom stojí 12 €.

Jednodňová diaľničná známka najneskôr v marci

Ako však informuje portál TECHBYTE.sk, Európska únia (EÚ) aktuálne pripravuje nový typ známky s jednodňovou platnosťou. Pôjde o ideálnu voľbu pre tých, ktorí žijú v oblastiach, ktoré nepretína žiadna diaľnica, prípadne je tak vzdialená, že sa jazda k nej a po nej jednoducho nevyplatí. Budeme si však na ňu musieť ešte chvíľu počkať. V členských štátoch by mala byť zavedená najneskôr do marca budúceho roku.

Väčšina Slovákov je nadšená

To ale nie je jediný poznatok, ktorý portál o jednodňovej známke prináša. Pred časom zorganizoval anketu, v ktorej sa pýtal Slovákov na názor na tento typ diaľničnej známky. V ankete malo hlasovať takmer 1 000 ľudí (940), čo znamená, že ide o ako-tak smerodajnú vzorku.

Ako zrejme tušíš, drvivá väčšina hlasujúcich označila zavedenie jednodňovej diaľničnej známky za brilantný nápad. Až 91 % respondentov vníma jednodňovú známku pozitívne. Konkrétne „veľmi pozitívne“ tento nápad ohodnotilo 85 % hlasujúcich, zatiaľ čo 6 % ho označilo za „skôr pozitívny“.

1-dňová diaľničná známka môže byť realitou
Zdroj: Pixabay (úprava redakcie)

Naopak, iba 3 % hlasujúcich vníma zavedenie krátkej diaľničnej známky „skôr negatívne“. Najhoršie hodnotenie, teda „veľmi negatívne“, zvolilo približne 6 % respondentov.

Prospech pre obidve strany

Z týchto výsledkov jasne vyplýva, že väčšinu Slovákov diaľničná známka s jednodňovou platnosťou poteší. A asi sa niet čo čudovať. Táto známka bude perfektná napríklad aj pre Slovákov žijúcich v susednom Česku, ktorí občas cestujú domov za rodinou či kvôli práci.

Známka pritom môže byť prospešná aj pre ekonomiku, nakoľko môže zvýšiť frekventovanosť diaľnic, a teda aj príjmy, ktoré generujú diaľničné známky. Získané finančné prostriedky potom môžu byť použité na rozšírenie diaľničných sietí na Slovensku, čo nepochybne povedie k ešte vyššej frekventovanosti, a teda aj vyšším príjmom.

Ceny diaľničných známok na Slovensku pre rok 2023 | Zdroj: eZnamka.sk

Aktuálne sa očakáva, že cena jednodňovej diaľničnej známky bude nastavená na 5,4 eura. Nie je však jasné, či bude táto cena platiť aj podľa novoročného cenníka, resp. cenníka diaľničných známok pre rok 2024. Ten nám zatiaľ nie je známy.