Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy S24: PREHĽAD všetkého, čo zatiaľ vieme!

Samsung Galaxy S24: PREHĽAD všetkého, čo zatiaľ vieme!

Samozrejme, treba zdôrazniť, že uvedené informácie zatiaľ nie sú potvrdené oficiálnym zdrojom. Preto ich radšej ber s rezervou.

0

Hoci nás od predstavenia nachádzajúceho radu vlajkových lodí spoločnosti Samsung, menovite Galaxy S24, delia ešte zhruba 4 mesiace, už teraz sa o novinkách dozvedáme kľúčové informácie. Doposiaľ sa úniky poskytnuté informátormi zameriavali predovšetkým na najvyšší model, ktorého pozíciu zaujme Galaxy S24 Ultra. Po novom však čo-to zistili aj o základnom modeli, píše TECHBYTE.

Medzi čerstvo uniknutými informáciami, ktoré pôvodne zverejnil portál Smartprix, sa nachádzajú dokonca aj poznatky o dizajne. Čo sme sa dozvedeli? Viac-menej sme sa len utvrdili v tom, čo sme si mysleli už predtým – po dizajnovej stránke sa toho pri Galaxy S24 veľa nezmení. A platí to ako o základnom, tak aj top-end modeli.

Známy, no overený dizajn

Publikované snímky ukazujú, že základný Galaxy S24 bude z prednej strany pokrývať približne 6,1-palcový displej bez zakrivenia. Plochý však nebude len displej. Bez záhybov by mali byť po novom aj hrany. Jediné zaoblenie si všimneme v rohoch. Ostré tvary si tak opäť ponechá iba Galaxy S24 Ultra.

V oblasti displeja si taktiež môžeme všimnúť malého okrúhleho výrezu pre selfie fotoaparát. Čo sa týka celkových rozmerov, Galaxy S24 má merať 147 x 70,5 x 7,6 mm, čo znamená, že bude o čosi vyšší a širší ako súčasný Galaxy S23. Hrúbka ostane nezmenená.

Čo sa týka zadnej strany, ani v tejto oblasti netreba očakávať veľké zmeny. Lepšie povedané, netreba očakávať akékoľvek zmeny. Fotoaparáty opäť naberú formu troch samostatných vertikálne zoradených kruhov.

Samsung si udržiava nový imidž

Minimálne zmeny dizajnu však nemusia byť nutne zlá vec. Práve naopak, udržiavanie jednotnej formy a vizuálu má aj niekoľko dôležitých výhod. Tým, že Samsung volí minimálne úpravy, dáva jasne najavo, že je spokojný s tým, ako jeho telefóny vyzerajú. Dokáže tak udržiavať jednotný imidž, ktorý je u ľudí ľahšie zapamätateľný. Keď firma mení dizajn každý rok, nemá až takú silnú identitu, čo nie je zrovna prospešné.

Ako to vyzerá s výbavou?

Presúvame sa k technickým parametrom. Tie budú znovu bohaté, no zároveň mierne osekané. Úlohu displeja má zohrávať už zmienený 6,1-palcový OLED displej so vstavaným ultrazvukovým snímačom odtlačkov prstov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Veľkou novinkou v tomto smere bude LTPO vrstva, ktorá zabezpečí prispôsobovanie obnovovacej frekvencie podľa toho, čo sa práve odohráva na obrazovke. Táto technológia na základnom modeli doposiaľ chýbala. Ďalšou kľúčovou inováciou má byť navýšenie maximálnej svietivosti na 2 500 nitov.

Interiér zariadenia môže obsahovať až 12 GB operačnej pamäte, 256 až 512 GB interného úložiska a 4 000 mAh batériu s podporou pre 25 W rýchle nabíjanie.

Exynos/Snapdragon

A čip? Ten je zatiaľ jedna veľká neznáma. Špekuluje sa však, že Samsung sa na nový rok vráti k svojej nepopulárnej stratégii, a síce k používaniu dvoch čipov v závislosti od trhu, na ktorom sa jeho zariadenia predávajú.

V prípade radu Galaxy S24 má Samsung pracovať s procesorom Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu a vlastným čipom Exynos 2400. Zatiaľ čo verzia so Snapdragon 8 Gen 3 sa bude predávať v Spojených štátoch, Kanade a Číne, verzia s Exynos 2400 bude expedovaná do Európy.

Je to problém? Zatiaľ ťažko povedať. Keďže čipy ešte nikto nemal možnosť otestovať v podmienkach reálneho sveta, nemožno určiť, ktorý z nich je výkonnejší či úspornejší. Súdiac podľa minulosti, Snapdragon 8 Gen 3 na tom zrejme bude o čosi lepšie. Čipy Exynos boli v porovnaní vždy o čosi menej výkonné, pýtali si viac batérie a dokonca sa mali tendenciu prehrievať.

Dúfajme, že pri Exynos 2400 to tak nebude, a teda že sa Samsungu konečne podarilo odstrániť všetky tie podstatné slabiny, ktorými jeho čipy trpeli. Ak tak neurobí a rozdiel bude opäť markantný, bude sa musieť pripraviť na poriadne ostrú spätnú väzbu od komunity.

Treba však poznamenať, že verzia s Exynos by sa mala ponúkať len pri modeloch Galaxy S24 a Galaxy S24+. Najvyšší Galaxy S24 Ultra údajne môže byť na všetkých troch dostupný len s procesorom Snapdragon 8 Gen 3.

Za všetkým hľadaj peniaze

Prečo by sa ale Samsung vracal k niečomu, za čo bol tvrdo kritizovaný? Odpoveďou sú peniaze. Podľa niektorých informácií si má Qualcomm za svoj nový vlajkový čip pýtať príliš veľa peňazí. V záujme zachovania čo najnižších výrobných nákladov tak mal byť Samsung de facto dotlačený k tomu, aby sa aspoň sčasti vrátil k vlastným procesorom.

Vyššie faktúry od Qualcommu pritom môžu výrazne ovplyvniť aj iných výrobcov, nielen Samsung. Špekuluje sa, že viaceré popredné značky pri svojich nadchádzajúcich vlajkových lodiach použijú staršie top-end procesory, taktiež v záujme udržania nákladov na prijateľnej úrovni.

Samozrejme, napokon musíme zdôrazniť, že uvedené informácie zatiaľ nie sú potvrdené oficiálnym zdrojom. Preto ich radšej ber s rezervou.

Samsung Galaxy S24: Očakávané špecifikácie

Displej6,17“ Dynamic AMOLED (M13)
120 HZ LTPO
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3/Samsung Exynos 2400
Grafický čipAdreno 740 (Qualcomm)/Mali (Exynos)
Pamäťdo 12 GB
Úložiskodo 512 GB
OSAndroid 14 + One UI 6
Fotaparáty50 Mpx hlavný
12 Mpx ultraširokouhlý
10 Mpx tele (3x optický zoom)
12 Mpx selfie
Batéria4 700 mAh
45 W nabíjanie (kábel)