Úvod Novinky POZOR: Slovensko zaviedlo novú pokutu. Ak spravíš toto, zaplatíš 150 €!

POZOR: Slovensko zaviedlo novú pokutu. Ak spravíš toto, zaplatíš 150 €!

Od 1. októbra je účinná novela zákona, ktorá celoplošne zakazuje zastavenie a státie motorvých vozidiel na chodníkoch.

1

Ak vlastníš motorové vozidlo (a aj ho pravidelne využívaš), mal by si vedieť o novej pokute, ktorá na Slovensku hrozí od 1. októbra. Konkrétne je spätá s novelou, ktorá je súčasťou Zákona o cestnej premávke. Týka parkovania na chodníkoch, píše server TECHBYTE.sk.

Na jar minulého roka bolo do Zákona o cestnej premávke prijaté prechodné ustanovenie, ktoré povolilo parkovanie na chodníkom. Mnohí motoristi tento prídavok uvítali s otvorenou náručou, keďže parkovanie v mestách, najmä tých hustejšie zaľudnených častiach, vie byť skľučujúce. Parkovacích miest jednoducho nie je dostatok, kvôli čomu mnohým neostávala iná možnosť, než svoje auto odparkovať na kraji chodníka.

Nevedeli, čo schválili

Prechodné ustanovenie bolo prijaté krátko po predchádzajúcej novele, ktorá parkovanie na chodníkoch celoplošne zakazovala. Na povrch totiž vyplávala pozoruhodná skutočnosť, a to že ani zákonodarcovia úplne nevedeli, čo pôvodne vlastne schválili. „Myslím si, že o tom nevedel nikto pléne, čo vlastne prijímame,“ povedal politik Ondrej Dostál.

Prechodným ustanovením sa síce parkovanie na chodníkoch opäť povolilo, no pri zmenených podmienkach. Do marca minulého roka mohli na chodníkoch parkovať azda všetky vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony. Do konca septembra tohto roka však mohli na chodníku stáť už iba vozidlá s hmotnosťou do 2,8 tony, čo znamenalo zákaz pre niektoré ťažšie vozidlá, ako napríklad dodávky či pick-upy.

Zákaz znova platí. Za porušenie hrozí vysoká pokuta

Od 1. októbra sú ale podmienky ešte prísnejšie. Od tohto dňa je v platnosti novela, ktorá parkovanie vozidiel na chodníkoch celoplošne zakazuje. Zákaz je tak platný v mestách, väčších obcí aj malých dedinách.

Ak teda rozmýšľaš nad tým, že si parkovací proces uľahčíš odstavením vozidla na náhodnom chodníku blízko svojho bytu, radšej to nerob. V takom prípade ti totiž hrozí pokuta. A v akej výške? To závisí od rôznych okolností.

Pokuta za státie na chodníku môže dosiahnuť až 150 €
Ilustr. obr. | Zdroj: stagestock

Podľa sadzobníka pokút v blokovom konaní môže byť za porušenie zákazu zastavenia a státia na chodníku uložená pokuta vo výške 40 eur. Pokuta platí pri porušení zákazu okrem prípadu, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením nie je určené inak, prípadne ak ide o zastavenie alebo státie vozidla s celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3,5 tony na okraji chodníka priľahlom k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra (okrem zóny s dopravným zamedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím).

40 eur však nie je vrchný strop. V správnom konaní sa môže výška pokuty vyšplhať na 78 eur. A ak sú pri odbočovaní, vchádzaní na cestu, cúvaní či odbočovaní ohrození chodci na chodníku, môže byť uložená bloková pokuta vo výške až 150 eur.

Platí „celoplošne“

Hoci ide o celoplošný zákaz, poniektoré samosprávy nebudú nutne pokutovať bežné parkovanie na chodníkoch. Mestá ako Banská Bystrica, Bratislava, Levice, Michalovce, Pezinok, Poprad, Šaľa či Zvolene prijali opatrenia, ktoré aj naďalej ako-tak umožnia parkovanie na chodníkoch. Viaceré samosprávy sa rozhodli spraviť z vybraných ulíc jednosmerky, ktoré aj naďalej umožňuj parkovanie na ceste za dodržania podmienky, že bude zachovaná 3-metrová šírka jazdného pruhu.

Konkrétne Šala zaujala tým, že zákaz de facto úplne odmietla. Parkovanie na chodníkoch je tu teda aj naďalej povolené.