Úvod Novinky Aktuálne Bratia zo Slovenska sú vzorom aj v zahraničí: Vyrábajú ekologické moto-bicykle. Zisk...

Bratia zo Slovenska sú vzorom aj v zahraničí: Vyrábajú ekologické moto-bicykle. Zisk venujú na onkologický výskum

Súrodenci moto-bicykle vyrábajú na úkor svojho voľného času, a to bez nároku na zisk. Primárne sa totiž venujú medicínskemu výskumu na Prírodovedeckej fakulte UK.

0
Samuel a Daniel Furka - Furka Motors
Samuel a Daniel Furka - Furka Motors | Zdroj: Furka Motors

Hoci sme malá krajina, talent a vášeň pre tvorbu unikátnych projektov nám rozhodne nechýba. Exemplárnym príkladom sú dvaja bratia zo Slovenska, Samuel a Daniel Furka, ktorí spoločne pod značkou Furka Motors vyvíjajú šikovné moto-bicykle. No hoci okrem Antarktídy brázdia už všetky kontinenty, na Slovensku a v Česku o nich vie len málokto. Týmto článkom to pokúsime aspoň trochu zmeniť.

Moto-bicykle od Furka Motors majú pomocný benzínový motor, pričom nevyžadujú ani vodičský preukaz, ani STK, ani EK. Objem motora je v súlade so zákonom (50 ccm). Čo sa týka dojazdu, ten sa odlišuje naprieč jednotlivými verziami odlišuje. Dosiahnuť však môže až 300 km, a to pri spotrebe len 1 liter na 100 km. Moto-bicykle sa dokonca môžu pochváliť aj šetrným prístupom k životnému prostrediu, keďže ich ekologická záťaž je nižšia, ako pri elektro-bicykloch.

Obecne možno tieto bicykle definovať ako „vozítka“ ideálne na lokálne presuny, napríklad do obchodu, no poslúžiť môžu aj na víkendové „moto-výlety“.

Podpora dobrej veci

Tento projekt vznikol z čistej vášne. Súrodenci moto-bicykle vyrábajú na úkor svojho voľného času, a to bez nároku na zisk. Primárne sa totiž venujú medicínskemu výskumu na Prírodovedeckej fakulte UK, pričom až 60 % z ceny bicykla dávajú na podporu svojho onkologického výskumu, výskumu modernej diagnostiky krvi a rýchlej genomiky. Za týmto účelom spolupracujú s Univerzitou v Toronte (Kanada) a Havane (Kuba).

Počas koronakrízy sa im dokonca podarilo vyvinúť prístroj na boj s týmto zákerným ochorením, ktorý následne zadarmo implementovali v najviac postihnutých krajinách.

Ako to celé vzniklo?

Značka Furka Motors vznikla ako študentský projekt lacných a výkonných moto-bicyklov. Na začiatku vyrobili niekoľko modelov pre vlastné využitie. Začali si však všímať záujmu od svojich známych, a tak sa bratia pustili do výroby ďalších kusov. Jedna vec viedla k druhej a bum – dnes ich vo svete jazdia celé stovky.

Na tomto odkaze nájdeš mapu s vyznačenými krajinami, kde môžeš natrafiť na elektro-bicykle od Furka Motors.

Dlhá cesta plná tvrdej práce

Súrodencom vývoj prvého moto-bicykla trval tri roky. Na začiatku montovali vlastné bicykle za použitia voľne dostupných komponentov s vidinou jednoduchej montáže. Po pár mesiacoch však zistili, že si musia všetko robiť sami, podľa seba, podľa vlastných projektov a návrhov. „Keďže sme biochemici a fyzikálni chemici, spomenuli sme si na niektoré fakty z prednášok a držali sme sa ich pri výrobe nových, naozaj kvalitných motorov. Bola to dlhá a náročná cesta, avšak, poučili sme sa na našich chybách, a preto sa vám snažíme vyrábať moto-bicykle bez nich. Dúfame, že budete spokojní,“ vysvetľujú.

Pohľad do budúcnosti

Projekt do budúcna neplánuje ostať iba pri moto-bicykloch. Jedným z hlavných cieľov je vývoj elektrického auta. „Samuel už nakúpil materiál na kostru, avšak stále pracujeme na vhodnom akumulátore, nakoľko dostupné zdroje nespĺňajú naše očakávania. Aj vďaka vám môžeme tento projekt dotiahnuť do konca.“

Ponuka moto-bicyklov Furka Motors je celkom bohatá. Na výber je z viacerých modelov z rôznych cenových kategórií. Napríklad model Coffe Bean za 988 eur ponúka nosnosť do 150 kg, spotrebu 1l/100 km (2,5-litrová nádrž), 50 ccm motor, 26-palcové pneumatiky a dojazd až 200 km.

Do vyššej cenovej kategórie možno zaradiť napríklad model Phantom s nosnosťou do 110 kg, 50 ccm motorom a dojazdom 300 km. Aj v tomto prípade spotreba dosahuje iba 1l/100 km. Ide o dizajnový kúsok a zároveň najnovší z modelov Furka Motors. A čo navyše, je vyrábaný pre každého zákazníka podľa individuálnych preferencií a požiadaviek.

Ak ťa tento projekt zaujal a okrem unikátneho „bicykla“ chceš podporiť dobrú vec, ponuku dvoch bratov nájdeš na ich oficiálnej webovej stránke.