Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Nechutný podvod na Slovensku! Žena takto rýchlo prišla o šialenú čiastku

POZOR: Nechutný podvod na Slovensku! Žena takto rýchlo prišla o šialenú čiastku

9

Slovenský internet je z času na čas nebezpečným miestom, a to hlavne pre dôverčivých ľudí. Tí kliknú na podvodné súťaže, nechajú sa oklamať klamlivými SMS-kami alebo sa s čistým svedomím prihlásia do napodobeniny internet bankingu, informoval server TECHBYTE. No a potom je tu ešte jeden druh naivných ľudí – tí, ktorí naletia na rozhovor so skutočným človekom snažiacim sa o jediné – okradnutie.

O jednom takomto prípade nedávno napísala aj polícia SR na svojom Facebooku. Prípad nahlásila žena z Bratislavského kraja, ktorá po sérii zaslaných platieb, ktoré sa vyšplhali na 32 670 €, zistila, že ju neznámy útočník oklamal. Žena si totiž s cudzincom, s ktorým sa zoznámila cez sociálnu sieť, vytvorila priateľský vzťah. Dôverovala mu natoľko, že mu skočila na lep a „darovala“ veľký obnos peňazí.

Podvod ženu pripravil o peniaze
Zdroj: Pixabay

Získa dôveru a potom aj peniaze

Cudzinec žene povedal, že je stavbár a aktuálne je v procese stavby niekoľkých nehnuteľností, no má problém. Prvá platba sa mala týkať získania certifikácie, ktorá sa mu nemala cez banku v Turecku podariť. Poprosil ju či by to nevyskúšala ona, veď peniažky jej pošle. Žena tak spravila, no bez toho, aby najprv počkala kým jej prídu peniaze. Prísť mala o 21 000 €.

Keď útočník videl, že sa so ženou dá pracovať, skúsil šťastie a vypýtal si ešte viac peňazí. Tentokrát si vymyslel, že sa mu na stavbe pokazil dôležitý stroj, ktorý bolo treba buď vymeniť alebo opraviť. Celkovo si vypýtal 11 000 €, ktoré, opäť, dostal.

Podvod od ženy vylákal tisíce eur
Žena peniaze v dobrej vôli posielala naďalej. Zdroj: Pixabay

Všetko poslušne zaplatila, podvod zistila neskôr

Následne potreboval pomoc s nákupom materiálu za 13 100 €, ktorý mu žena zaplatila na taliansky účet. Čerešničkou na torte bol výpočet cla od kuriérskej spoločnosti na 6 470 €, ktoré nešťastníčka opäť uhradila.

Je pravdepodobné, že niektoré žiadosti o zaslanie peňazí žena buď nezaplatila, alebo sa policajti pomýlili pri výpočte celkovej škody. Ak totiž všetko spočítate, súčet nesedí. Každopádne, ani vyše 30-tisíc eur nie je škoda, ktorej by ste si nevšimli.

Poučte ich, kým nie je neskoro

Na mieste je jednoznačne poučenie vašich blízkych, ktorí na sociálnych sieťach možno len teraz začínajú spoznávať ľudí, ktorých nepoznali aj naživo. Dôverčiví ľudia sa nájdu v takmer každej rodine a ako vidíte, veľmi ľahko sa môže stať, že peniažky, ktoré mali odložené na dôchodok alebo kúpu niečoho dôležitého hravo zašlú za hranice. Získať ich späť pritom nikdy nie je ľahké a v mnohých prípadoch to dokonca možné nie je vôbec.