Úvod Novinky Aktuálne AKTUÁLNE: Vznikol absurdný poplatok. Platiť musí každý, kto vlastní smartfón!

AKTUÁLNE: Vznikol absurdný poplatok. Platiť musí každý, kto vlastní smartfón!

Pre ľudí žijúcich v Českej republike ide o znepokojivú novinku, ktorá sa rozhodne nestretne s pozitívnymi ohlasmi.

0

Vláda v susednej Českej republike sa rozhodla pre celkom zaujímavý krok. Martin Baxa, český minister kultúry, oznámil nielen to, že sa v krajine zvýšia koncesionárske poplatky, ale aj nový typ poplatku, ktorý sa dotkne mnohých občanov. Konkrétne budú musieť tento poplatok hradiť všetci tí, ktorí vlastnia smartfón umožňujúci vysielanie či prehrávanie Českej televize (ČT) alebo Českého rozhlasu, píše server TECHBYTE.

Tento poplatok bude nutné hradiť od nového roku. Každá domácnosť, ktorá vlastní televízor, prijímač pre rádiové vysielanie, autorádio, počítač, tablet alebo smartfón, bude musieť platiť 160 kč za vysielanie ČT a 55 kč za vysielanie Českého rozhlasu.

Okolnosti nehrajú rolu. Poplatok bude platiť každý

Ešte smutnejším faktom je, že poplatok budú musieť hradiť všetci bez ohľadu na to, či ČT a Český rozhlas sledujú, resp. počúvajú. Vláda na tento kľúčový faktor ohľad neberie, pričom z peňazí, ktoré tento poplatok zarobí, bude určovať, aké relácie bude vysielať. Čo sa týka navýšených koncesionárskych poplatkov, tie budú slúžiť napríklad na úhradu nákladov na vysielanie.

Jediným svetlým bodom v tejto situácii je fakt, že výška poplatku je vyčíslená na domácnosť, nie na jednotlivé zariadenia. Je teda jedno, či v dome žije jeden, alebo dvadsať ľudí. Výška poplatku bude v každom prípade rovnaká.

Česká televize (ČT) zavádza absurdný poplatok
Česká televize (ČT) | Zdroj: ČT

Absurdita, ktorá prekonáva všetky medze

160, resp. 55 kč, nie je zrovna astronomická čiastka. Účel poplatku však dvíha nejedno obočie. ČT a Český rozhlas v dnešnej dobe postupne čoraz viac zaostávajú za ostatnými médiami. Ako uvádza Roman Zavřel z Letem světem Applem, napríklad počas obdobia pandémie koronavírusu prinášal informácie oveľa rýchlejšie portál Novinky.cz.

Rovnako treba podotknúť, že za čiastku, ktorú si vláda bude pýtať, si možno pohodlne predplácať niektorú z dnes už širokého spektra streamovacích služieb. Napríklad služba Amazon Prime Video je k dispozícii za 159 kč mesačne. Základné predplatné programy na Disney+ a HBO Max potom vychádzajú na 199 kč mesačne.

Pre ľudí žijúcich v Českej republike ide o znepokojivú novinku, ktorá sa rozhodne nestretne s pozitívnymi ohlasmi. Vôbec by sme sa nečudovali, keby proti novému poplatku vznikli petície.