Úvod Zaujímavosti MIMORIADNE: Odporný útok na Slovákov. Tomuto naleteli desiatky, okamžite prišli o účty!

MIMORIADNE: Odporný útok na Slovákov. Tomuto naleteli desiatky, okamžite prišli o účty!

Môžeš prísť o celý účet, čo vedie k širokej škále ďalších rizík.

0

Podvody na sociálnych sieťach nie sú žiadnou prelomovou novinkou, a to dokonca ani v takej malej krajine, akou je Slovensko. Polícia SR prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti teraz varuje pred novým typom útoku, ktorému môžu byť vystavení všetci slovenskí používatelia Instagramu. V tomto prípade je cieľom útočníkov odcudzenie konta.

Podvod prebieha na základe dôkladne vyšpekulovaného postupu. Do súkromných správ na Instagrame ti príde správa, v ktorej ti tvoj známy či priateľ oznámi, že sa zapojil do influencerskej súťaže s niekým, koho taktiež poznáš. Týmto postupom si u teba chce daný kontakt vytvoriť dôveru. Takáto správa môže vyzerať nasledovne:

Instagram - podvod
Zdroj: Polícia SR

Ďalej správa obsahuje žiadosť, aby si v rámci údajnej súťaže registroval svoj hlas. Potvrdenie ti príde formou SMS.

Kľúčové je na túto výzvu nereagovať, pričom dôvod ti je už asi jasný. V skutočnosti ti totiž nepíše tvoj známy, ale útočník, ktorému sa podarilo dané konto odcudziť tým, že osoba, ktorej toto konto pôvodne patrilo, sa nechala oklamať rovnakým trikom.

Obdržaná SMS nie je žiadne potvrdenie hlasu v súťaži. Ide o pokus podvodníka získať prihlasovacie údaje k tvojmu kontu na Instagrame. V prípade, že na SMS zareaguješ, útočník získa právo na resetovanie tvojho hesla, čím sa tvoje konto stáva ukradnutým. Reakciou totiž potvrdzuješ, že chceš resetovať svoje heslo na Instagrame a nahradiť ho novým.

Ak náhodou obdržíš takúto správu a žiadosť, pre istotu kontaktuj danú osobu na inej komunikačnej platforme, telefonicky alebo ústne. Odporúčame ti však nikdy neklikať na žiadne odkazy či registračné formuláre, v ktoré nemáš 100-percentnú dôveru. Takto totiž môžeš prísť nielen o účet, ale napríklad aj o iné citlivé informácie či dokonca o peniaze.

Na škodu taktiež nebude, ak o tomto type podvodu informuješ svojich známych. Podľa Polície SR je totiž značne rozšírený. Čím viac ľudí o ňom bude vedieť, tým je nižšie riziko, že podvodníci uspejú.

Online podvodov na Slovensku pribúda

Žiaľ, toto nie jediný podvod, ktorý sa šíri naprieč slovenským internetom. Ako sme ťa koncom júla informovali v samostatnom článku, podľa bezpečnostnej firmy Eset počet online podvodov na Slovensku stúpa. A inak tomu nebolo ani za posledné mesiace. Útočníci najčastejšie volia phishing, teda pokus o získanie citlivých informácií, a sextortion, čo je vydieranie obete zverejnením jej intímneho obsahu, ktorý mali útočníci získať napríklad cez webkameru.

V každom prípade je dôležité zachovať chladnú hlavu a na nedôveryhodný obsah nereagovať, prípadne o ňom informovať zodpovedné orgány. Taktiež možno o podvode informovať médiá, ktoré potom upozornia širokú verejnosť.