Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Nakupuješ na Aliexpresse? Čakajú ťa nové poplatky, ktorým sa nevyhneš!

POZOR: Nakupuješ na Aliexpresse? Čakajú ťa nové poplatky, ktorým sa nevyhneš!

Platiť sa budú aj pri objednávkach do 150 eur.

1

Mnohí z nás tu a tam nakupujú na čínskych e-shopoch. Tieto obchody sú ľahko dostupné, ponúkajú široký sortiment a predovšetkým sú veľmi lacné. Je však možné, že čoskoro nakupovanie na nich už nebude také výhodné ako doposiaľ, a to kvôli novému nariadeniu Európskej komisie, ktoré sa zameriava na nakupovanie tovaru z tretích krajín, píše server TECHBYTE.sk.

Pojmom „tretie krajiny“ sa v rámci obchodných vzťahov Európskej únie (EÚ) označujú krajiny, ktoré nepatria do územia EÚ. Voči takýmto krajinám sa uplatňuje spoločný colný sadzobník, aby sa žiadna strana neznevýhodňovala, resp. nezvýhodňovala. Spoločným colným sadzobníkom sa EÚ snaží chrániť a podporovať domáci obchod, teda obchod priamo medzi členskými štátmi.

Aj napriek tomu však mnohí európski spotrebitelia chodia po niektoré produkty na čínske e-shopy (napr. puzdrá na telefóny). Poväčšine ide o položky, ktoré stoja pár centov alebo eur, a teda nepodliehajú colným poplatkom. Doteraz bol totiž systém nastavený tak, že sa clo platilo len pri nákupoch nad 150 eur. Pri nákupe za nižšiu sumu sa platila cena len za dané produkty a DPH.

Clá aj pre nákupy pod 150 €

Práve to sa po novom zmení. Nový návrh Európskej komisie má za cieľ zaviesť clá aj na objednávky, ktorých hodnota neprekračuje 150 eur. To znamená, že ľudia by aj za pár-eurové nákupy platili colný poplatok. S touto zmenou prišiel ešte v máji Paolo Gentiloni, eurokomisár pre hospodárstvo.

Komisia odôvodňuje tento návrh rastúcim počtom podvodov. Obchodníci posielajúci tovar z tretích krajín majú často manipulovať s cenami tak, aby sa vyhli plateniu cla. Zámerné uvádzanie nižších cien s cieľom vyhnúť sa colným poplatkom sa údajne týka až 65 % preverených zásielok.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images Signature

Ďalším spôsobom, akým sa obchodníci snažia vyvarovať plateniu ciel, je rozdelenie jednej veľkej objednávky na viacero menších. V praxi to funguje tak, že ak si zákazník napríklad objedná produkty v celkovej hodnote 165 eur, stačí, ak sa táto objednávka rozdelí na dve alebo tri časti, čím sa eliminuje podmienka platby cla.

EÚ získa miliardu eur ročne

Gentiloni tvrdí, že úprava colného sadzobníka by prispela k ochrane európskych spotrebiteľov, ako aj k príjmom do rozpočtu EÚ. Vďaka reforme by si mohla európska pokladnica prilepšiť až o miliardu eur ročne.

Nateraz však ide len o návrh, čo znamená, že nakupovanie na čínskych e-shopoch bude aspoň v najbližšom období fungovať bez zmien. Zatiaľ sa teda netreba obávať žiadnych colných poplatkov. Aby sa návrh stal účinným zákonom, je potrebné, aby ho preverili a schválili všetky členské štáty EÚ.