Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Veľká slovenská banka varuje pred MIMORIADNE nebezpečným útokom. Na toto si...

POZOR: Veľká slovenská banka varuje pred MIMORIADNE nebezpečným útokom. Na toto si dajte pozor!

Ak máš podozrenie, že si sa stal obeťou digitálneho podvodu, najlepšie je okamžite prerušiť kontakt s útočníkmi a čo najskôr osloviť políciu.

0

Tatra banka varuje nielen svojich klientov pred novou podvodnou reklamou, ktorá sa šíri naprieč internetom. Útočníci v nej lákajú dôverčivé obete na možnosť rýchleho zárobku cez investície. Výnosy, ktoré reklama sľubuje, sú až podozrivo vysoké. A toto podozrenie netreba brať na ľahkú váhu. Ide totiž o podvod, v dôsledku ktorého môže obeť prísť o nemalé sumy peňazí.

Reklama sa má šíriť na sociálnych sieťach, ako sú YouTube, Facebook či Instagram. Vo väčšine prípadov obľúbená celebrita sľubuje jednoduché a rýchle nadobudnutie rozprávkového bohatstva, a to investovaním do kryptomien. Daná celebrita pritom ani len netuší, že sa stala tvárou zákerného podvodu.

Tatra banka: Najskôr budujú dôveru, potom konajú

Dôveru u obete sa snažia útočníci získať nielen vystavením tváre známej celebrity, ale aj referenciami na pozitívne recenzie zákazníkov, ktorí sa rozhodli investovať. Samozrejme, tieto pozitívne recenzie sú zmyslené a ich jediným cieľom je zvýšiť šancu, že na reklamu niekto klikne a rozhodne sa spraviť osudovú chybu, teda investovať.

Zdroj: Pixabay

Samotná investičná platforma pôsobí profesionálne a legitímne, no opak je pravdou. Na začiatku platforma vyžaduje registráciu cez kontaktné údaje, vrátane telefónneho čísla a e-mailu. Potom podvodníci zasypú danú osobu množstvom atraktívnych grafov z kryptomenovej burzy, popisuje podvod Tatra banka.

Akonáhle sa obeť namotá, podvodníci sa ju snažia naviesť k tomu, aby urobila svoju prvú investíciu. Tie sa zvyčajne pohybujú okolo nižších čiastok, napríklad 200 alebo 250 eur. Pri takýchto sumách je väčšina ľudí ochotná investovať, ak sú im sľubované vysoké zisky.

V prípade, že osoba investuje, peniaze okamžite putujú na rôzne účty tzv. bielych koní, a to preto, aby bolo ich trasovanie podstatne náročnejšie, ideálne nemožné. Za podvodom totiž môže stáť reálna firma registrovaná v niektorom z daňových rajov, konštatuje banka.

Zdroj: Getty Images Signature/úprava redakcie

Obeť klamú úspešnou investíciou

S odstupom času sú obete kontaktované znovu. Snaha o opätovný kontakt však môže trvať týždne, mesiace, dokonca až roky. Keď sa tak stane, útočníci obeti zdelia, že pre ňu majú veľmi dobré správy – vklad sa úspešne podarilo zhodnotiť a aktuálne sa na jej krypto účte nachádzajú aktíva v hodnote niekoľko tisícok eur.

Samozrejme, tieto peniaze si nemožno vybrať, nakoľko neexistujú. A čo navyše, útočníci pre prístup k nadobudnutým aktívam požadujú prihlasovacie údaje do internetového bankovníctva. Často pritom požadujú stiahnutie softvéru na vzdialený prístup (napr. Teamviewer), cez ktorý sa príjemne pôsobiaci pracovník pripojí na počítač obete a manuálne vyplní potrebné údaje, teda ak mu ich obeť poskytne.

Banka upozorňuje na podvod
Tatra banka varuje pred rozprávkovými zárobkami. Zdroj: Pixabay

Ak áno, podvod je naplno úspešný. Obeť totiž útočníkom poskytla nielen počiatočnú investíciu, ale aj prístup k bankovníctvu, kvôli čomu môže v extrémnom prípade prísť o všetky svoje úspory.

Osoba, ktorá pristúpi na podmienky útočníkov, im umožňuje:

  • Odcudziť finančné prostriedky z jej účtu
  • Načerpať spotrebný úver v jej mene
  • Zadávať príkazy na podvodné platby z jej účtu

Ak obeť nesúhlasí, začnú vyvíjať nátlak

Taktiež je vysoko pravdepodobné, že obeť bude čeliť hrubému nátlaku v prípade, že podvod odhalí. Útočníci vtedy často volia vdieranie podvodnými platbami, ktoré odišli z jej účtu, ako aj nutnosťou splácať dlhy, ktoré vznikli nedokončením požadovaných transakcií.

Kvôli strachu z väzenia majú obete strach kontaktovať políciu a pre istotu sa rozhodnú ďalej spolupracovať s podvodníkmi. To je chyba. Ak sa staneš obeťou takéhoto podvodu, obávať by si sa mal skôr následkov, ktoré plynú z ďalšieho spolupracovania s podvodníkmi, nie polície.

Ako sa môžem chrániť?

Pri takýchto podvodoch je dôležité mať na pamäti dve dôležité veci, a to:

  1. Nikdy nezadávaj údaje o svojej platobnej karte či prístupy do elektronického bankovníctva na stránkach, na ktoré si sa dostal cez odkaz v e-maile alebo chate;
  2. Neinštaluj si nový softvér len na základe odporúčania cudzích ľudí. Nikdy nevieš, aká je jeho skutočná funkcia a aké škody môže spáchať, ak vytiahne citlivé informácie z tvojho zariadenia.

Ak máš podozrenie, že si sa stal obeťou digitálneho podvodu, najlepšie je okamžite prerušiť kontakt s útočníkmi a čo najskôr osloviť políciu.