Úvod Novinky Nový typ vodičského preukazu definitívne schválili. Určený je pre jeden typ vozidiel

Nový typ vodičského preukazu definitívne schválili. Určený je pre jeden typ vozidiel

Hovorca tamojšieho parlamentu uvádza, že všetky zmeny a podmienky s nimi späté budú platné od 1. decembra 2024

1
© Auto Express

Vodičský preukaz, ako hopoznáme, môže čakať veľká zmena. Aktuálne vo väčšine zemí neobsahujú klauzulu, ktorá by obmedzovala výkon vozidla, ktoré môže vodič viesť. V praxi teda platí, že ak osoba vlastní oprávnenie na vedenie osobného motorového vozidla, môže riadiť ako vozidlo s výkonom 100 kW, tak aj vozidlo s výkonom 600 kW. Práve to sa ale po novom mení, teda aspoň v jednej krajine. Južná Austrália sa totiž stáva jedným z prvých štátov, ktorý vyžaduje špeciálny vodičský preukaz pre vedenie vysoko výkonných automobilov, píše server Drive.

Vodičský preukaz typu „U“

Krajina sa takto rozhodla v dôsledku viacerých tragických nehôd, ktoré boli zapríčinené nedostatočnými skúsenosťami vodiča s vedením športového vozidla. Úrady preto schválili nový typ vodičského preukazu, ktorý nesie označenie „U“ (Ultra). Toto oprávnenie môže vodič získať úspešným absolvovaním špecializovaného internetového kurzu.

Cieľom tohto kurzu je oboznámiť žiadateľa so všetkým možnými rizikami, ktoré plynú z vedenia vozidla s nadštandardne vysokým výkonom. Taktiež je jeho cieľom zistiť, či žiadateľ disponuje všetkými potrebnými vedomosťami o prvkoch takéhoto vozidla.

Aké obmedzenia vstúpia do platnosti?

Avšak obmedzení, ktoré nová legislatíva Južnej Austrálie ukladá, je viacero. Ďalšou novinkou z pohľadu majiteľa vysoko výkonného vozidla je nutnosť ponechania bezpečnostných asistentov v aktívnom stave. Vodič teda nemôže vypnúť bezpečnostné systémy, ako sú ABS, AEB (multikolízna brzda), ESC (stabilizačný systém) a ďalšie. V prípade porušenia tejto podmienky môže byť vodič pokutovaný čiastkou až 5 000 austrálskych dolárov, čo v prepočte vychádza na necelých 3 000 eur.

Príklad vozidla, pre ktoré bude potrebný špeciálny vodičský preukaz
Ilustr. obr. | Zdroj: Pexels

Rovnako sa sprísňujú aj tresty za nehody s úmrtím alebo ťažkým zranením. Vodič, ktorý sa dopustí takéhoto činu, môže byť odsúdený trestom odňatia slobody v trvaní až 7 rokov. Poslednou dôležitou podmienkou pre vydanie vodičského oprávnenia typu U je, aby daná osoba vlastnila bežný preukaz po dobu minimálne troch rokov.

Kedy a pre koho?

Samozrejme, legislatíva nezískava okamžitú platnosť. Hovorca tamojšieho parlamentu uvádza, že všetky uvedené zmeny a podmienky s nimi späté budú platné od 1. decembra 2024. Platí pritom, že kurz musia absolvovať aj osoby, ktoré v súčasnosti vlastnia vodičské oprávnenie a vedú motorové vozidlo, ktoré je klasifikované ako vozidlo s vysokým, resp. športovým výkonom. Výnimkou sú vodiči motocyklov a áut s hmotnosťou nad 4,5 tony.

Čo sa týka kritérií pre definovanie vozidla s vysokým výkonom – takto klasifikované je každé vozidlo, pri ktorom na jednu tonu hmotnosti výkon presahuje 276 kW.

Ako už bolo spomenuté vyššie, úrady Južnej Austrálie sa pre zavedenie nového typu vodičského oprávnenia rozhodli kvôli viacerým tragédiám, ktoré vznikli z dôvodu nezvládnutia vedenia vysoko výkonného motorového vozidla. V jednom takomto prípade majiteľ automobilu Lamborghini usmrtil na priechode pre chodcov len 15-ročné dievča.