Úvod Zaujímavosti JE KONIEC: Z Windows nadobro odstránia ikonickú funkciu. Vieme, čo ju nahradí!

JE KONIEC: Z Windows nadobro odstránia ikonickú funkciu. Vieme, čo ju nahradí!

Štafetu zrejme prevezme Bing AI. Model umelej inteligencie sa už teraz teší oveľa väčšej popularite.

2

Microsoft v rámci operačného systému Windows detinitívne ukončuje podporu hlasovej asistentky Cortana. V novej správe na svojom blogu, na ktorú upozornil server TECHBYTE, uvádza, že podpora asistentky oficiálne skončila začiatkom tohto mesiaca.

Softvérový gigant oficiálne uviedol Cortanu v apríli 2014 ako inteligentnú asistentku, ktorej účelom bolo pomáhať používateľom s rôznymi úkonmi. Išlo o konkurenta pre iných obľúbených hlasových asistentov, ako napríklad Asistenta Google, Alexu, Siri a podobne. Nikdy sa však nedokázala poriadne uchytiť. Popularita Cortany už od začiatku nebola ktovieaká, pričom s nástupom generatívnych AI modelov sa jej používateľská základňa ešte väčšmi zúžila.

Prevádzka Cortany sa tak spoločnosti už jednoducho neoplatila. To však neznamená, že používatelia ostanú s úplne prázdnymi rukami. Microsoft urguje tých, ktorí aktívne používali Cortanu, aby presedlali na jej novší a schopnejší systém Bing AI.

Microsoft a jeho pohľad na budúcnosť

Bing AI možno poňať ako nástupcu Cortany. V tomto prípade ide o konkurenta pre iné obľúbené AI modely, ako sú ChatGPT, Bard a ďalšie. Funguje na veľmi jednoduchom princípe – do textového poľa zadáš otázku či príkaz, systém si následne vyberie kľúčové slová a potom už len čakáš na odpoveď. 

Koniec Cortany nám bol naznačovaný už dlhšie. Microsoft pred pár rokmi ukončil podporu asistentky v mobilných aplikáciách pre iOSAndroid, čiže bolo viac-menej len otázkou času, kedy jej podpora skončí aj v rámci OS Windows.

Microsoft Bing
Zdroj: Microsoft

Ten okamih teraz nadišiel. Treba však poznamenať, že Cortana nekončí úplne všade. Microsoft tvrdí, že asistentka bude aj naďalej dostupná v prostredí aplikácií Outlook a Teams.

Spoločnosť sa pre tento odvážny krok rozhodla aj napriek tomu, že Bing AI má stále celkom ďaleko od dokonalosti. Krátko po svojom debute sa stala terčom značnej kritiky, nakoľko sa nezdráhala generovať niekedy priam hrozivé informácie. V jednom prípade hovorila napríklad o vytvorení smrteľného vírusu a jadrových zbraniach.

Microsoft krátko na to vydal aktualizáciu, ktorá v rámci AI modelu zaviedla ráznu cenzúru. Používatelia na túto zmenu nereagovali zrovna pozitívne, no zrejme bola potrebná.

Na druhú stranu, Microsoft svoju AI neustále inovuje a obohacuje ju o nové schopnosti a zručnosti. Vo februári bol systém sprístupnený pre smartfóny a integrovaný do služby Skype. Možno očakávať, že časom sa stane pevnou súčasťou OS Windows.

Dá sa AI veriť?

Odpoveď na túto otázku možno presne sformulovať len veľmi ťažko. Hoci je pravda, že AI modely dokážu ľuďom výrazne pomôcť, čoraz častejšie sa stretávame s prípadmi ich zneužitia. Odborníci taktiež tvrdia, že aj keď budú systémy neustále vylepšované, štádium dokonalosti nikdy nedosiahnu. Inými slovami, nech sa vývojári snažia a budú snažiť akokoľvek, jazykové modely si vždy budú občas vymýšľať a generovať informácie, ktoré nemusia byť úplne pravdivé.

Obecne je umelá inteligencia veľmi kontroverznou témou. Jedno je však isté – AI modely samé o sebe nie sú zlé alebo škodlivé. Ich súčasné a budúce renomé závisí výhradne od toho, ako a na čo ich ľudia budú používať.