Úvod Výrobcovia Samsung PREHĽAD: Toto spravia 4 roky vo svete telefónov. Ohromujúca zmena, aká NEMÁ...

PREHĽAD: Toto spravia 4 roky vo svete telefónov. Ohromujúca zmena, aká NEMÁ obdobu

História skladacích smartfónov je fascinujúca. Trvá krátko, no udialo sa v nej viac, než by ste možno čakali.

0

Samsung je spoločnosť s obrovskou tradíciou. V technologickom svete je lídrom, ktorý určuje smer, skúša limity a posúva hranice. Pekným príkladom je relatívne stále nový typ zariadení. Ľudovo ich prezývame „skladačky,“ no za týmto označením sa skrývajú najmodernejšie technológie, na ktorých inžinieri pracovali desaťročia.

Prvý Galaxy Fold Samsung predstavil ešte v roku 2019, no prvé zmienky o skladacom smartfóne pochádzajú ešte z roku 2015. Vtedy sa zariadenie, ktoré poznáme pod modelovým označením Galaxy Fold, prezývalo „project Valley,“ resp. „projekt údolie“.

Hrboľaté začiatky otvorili cestu

Od roku 2015 uplynulo 8 rokov a za ten čas dochádzalo nielen vo svete smarfónov, ale aj vo svete jednotlivých komponentov, ku obrovským zmenám. Medzi tie najväčšie jednoznačne patrí to, čo zo skladacích telefónov robí tak lákavý prospekt – skladací displej.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold. Zdroj: Samsung

Podobne ako pri väčšine projektov, ani „projekt údolie“ nezačal hladko. Skladací displej bol prekrytý fóliou, ktorú sa prvým recenzentom podarilo odlepiť a tým celý displej poškodiť. Inžinieri našťastie rýchlo prišli na to, ako problém vyriešiť a fóliu „zapravili“ pod rámček, vďaka čomu sa k nej nedalo dostať. Aj takáto maličkosť však firmu stála vyše 3 mesiacov. Bola to ale len malá daň za to, aké veľké vylepšenia prišli po tom.

Aj napriek nedokonalostiam pôsobil prvý Galaxy Fold ako zariadenie budúcnosti. Jeho obrovský displej po otvorení zariadenia otáčal hlavami a pokračuje v tom dodnes. Mnohí majitelia „Foldov“ sa stretávajú s ľuďmi, ktorí im neveria, že dokážu telefón „zlomiť“ na polovicu a jednoducho vložiť do vrecka. To je hudba budúcnosti, ktorú si môžete užiť už dnes. Každopádne, tam Samsung v žiadnom prípade neskončil, práve naopak, len začal.

Z Fold2: Najväčší medzigeneračný posun, aký si pamätáte

Po prvom Galaxy Z Fold prišla na trh dvojka, ktorá predstavovala celkom pravdepodobne najväčší medzigeneračný posun v modernej histórii telefónov. Samsung nasadil displej novej generácie bez výrezu vo vnútornom displeji. Zároveň úplne prerobil predný displej, ktorý dovtedy nebol tak použiteľný ako by si mnohí ľudia predstavovali. Bol totiž vysoký a úzky, čo znamenalo, že sa na ňom ťažšie písalo a celkovo obsluhovalo používateľské rozhranie.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Všetko toto Samsung napravil za tak krátku dobu. Do Galaxy Z Fold2 zapracoval spätnú väzbu nielen od recenzentov, ale aj od bežných fanúšikov technológií a priniesol zariadenia, ktoré konečne hrdo reprezentovalo to, na čom firma tak dlho pracovala – skutočný skladací smartfón bez akýchkoľvek obmedzení.

skladacie smartfony
Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Druhá generácia dostala vôbec prvýkrát ultratenké sklo namiesto fólie. To na dotyk skutočne pripomína sklo, a to aj napriek tomu, že je ohybné podobne ako celý vnútorný displej. Obrovské vylepšenie tak prišlo aj na poli odolnosti.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Veľké zmeny sa neudiali len na hardvérovej strane, ale aj na tej softvérovej. Vôbec prvýkrát Samsung predstavil Flex Mode, režim, kedy sa vnútorný displej pri otvorení „na 90 stupňov“ softvérovo rozdelí na dve časti. To bolo a stále je užitočné, pretože telefón tak fungoval aj ako statív. Jednoducho ste ho ohli do pravého uhla a mohli ste sa natáčať, pozerať videá, jednoducho všetko, čo ste len chceli. To bola zároveň aj jedna z najlepších inovácií tejto generácie.

Z Fold3: V znamení odolnosti

Svet sa hýbe rýchlo a dvakrát tak to platí o tom technologickom. Samsung preto pri tretej generácii spravil niečo, čo žiaden iný výrobca. Keď predstavoval Galaxy Z Fold3, nevedeli sme si predstaviť, v čom sa môže zlepšiť. Fold2 totiž ponúkal naozaj solídny zážitok zo skladacieho smartfónu, o ktorom sme snívali len pár rokov dozadu.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Z Fold3 nám Samsung ukázal v auguste 2021 a síce sa vo veľkej časti podobal na Fold2, bol absolútne iný. Firma sa totiž rozhodla, že zo zariadenia, ktoré bolo dovtedy prevažne určené len pre hardcore fanúšikov s hlbšími vreckami spraví telefón, ktorý budú chcieť masy. Zameral sa preto na štyri dôležité faktory: vyššia odolnosť, nižšia hmotnosť, nižšia cena a vyššia užitočnosť.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Vôbec prvýkrát sme tak pri skladacom smartfóne mohli vidieť certifikáciu IPX8, čo znamenalo, že je zariadenie odolné voči vode v hĺbke 1,5 metra až po dobu 30 minút. To bolo dovtedy a pre mnohých dodnes, nemysliteľné.

Telefón zároveň vážil o 10 gramov menej než predchádzajúca generácia, čo na papieri možno neznie ako veľa, v ruke to pocítite. Samsung zároveň znížil cenu a pre Slovákov pripravil zvýhodnenú ponuku s možnosťou odpredania vášho starého telefónu.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

A spomenul som aj to, že Galaxy Z Fold3 dostal do vienka displej, ktorý dokázal bezpečne pracovať s dotykovým perom S Pen? Presne tak, skalní fanúšikovia série Galaxy Note tak konečne mali útočisko. Stretol som sa s mnohými ľuďmi, ktorí Galaxy Z Fold3 začali používať namiesto zápisníkov. Jednoducho si poznámky písali priamo na displej, mali ich okamžite digitalizované a ľahko prístupné. Obrovské vylepšenie, ktoré je podceňované len tými, ktorí nevidia tak veľký potenciál.

Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Posledným veľkým vylepšením, ktoré Z Fold3 ponúkal a ktorom sme taktiež čítali dlhé roky, bol predný (selfie) fotoaparát. Ten Samsung ukryl priamo do displeja, čo sa možno zdá nemožné, no Samsung to dokázal. Keď ste si chceli odfotiť selfie, pixely prekrývajúce senzor zabudovaný pod displejom sa jednoducho „uhli“ a mohol tak vzniknúť finálny záber.

Z Fold4: Zameraný na funkčnosť a silu

Štyri roky od predstavenia prvého Galaxy Z Fold prišla na trh štvrtá generácia. Tá priniesla hromadu vylepšení, ktoré zmenili spôsob, akým tento typ zariadenia používame.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Vylepšenia obsahovali napríklad o 45 % pevnejší displej vďaka vrstve ochranného skla Gorilla Glass Victus Plus, prepracovaný pánt, ktorý už tak nevytŕčal, širší a tým pádom aj použiteľnejší vonkajší displej a mnoho ďalšieho.

Foto: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samozrejmosťou bolo aj rýchlejšie nabíjanie, lepšie fotoaparáty a opäť vylepšený softvér. V mojej recenzii som práve softvér opísal ako najlepšiu funkciu nového Z Fold4. Zariadenie sa totiž začalo správať ako prenosný počítač. Vďaka vždy viditeľnej spodnej lište sa medzi aplikáciami môžete prepínať rovnako rýchlo, ako na notebooku. To je pri multitaskingovom svete, v ktorom žijeme, na nezaplatenie.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Foto: Lukáš Zachar / TECHBYTE.sk

Vyhliadky do budúcnosti

Samsung je v jednom smere skutočne unikátna spoločnosť. Aj bez výraznej, resp. významnej konkurencii, ktorá často firmy tlačí inovovať rýchlejšie, to juhokórejská spoločnosť spravila aj bez tohto tlaku. Za štyri roky prešla tak obrovský kus cesty, aký mnohí neprejdú za desiatky rokov.

Tento rok má byť ešte významnejším, dôležitejším, pokrokovejším. To, čo si pre nás pripravili si nenechajte ujsť už 26. júla u nás na webe, na YouTube či na sociálnych sieťach. AndroidPortal bude totiž v Soule, na mieste konania predstavenia, odkiaľ vám prinesieme všetko potrebné.