Úvod Zariadenia Samsung Galaxy Watch6 a Watch6 Classic OFICIÁLNE: Otočná luneta je späť! A...

Samsung Galaxy Watch6 a Watch6 Classic OFICIÁLNE: Otočná luneta je späť! A to ani zďaleka nie je všetko

S prehľadom poslužia nielen zarytým športovcom.

0
Galaxy Watch6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samsung dnes okrem smartfónov a tabletov predstavil aj nové smartwatch. Hodinky Galaxy Watch6 a Watch6 Classic so sebou prinášajú mnoho nových možností, ktoré si zaručene obľúbia nielen aktívni športovci, ale aj laickí používatelia s nadšením pre jednoduchosť a komfort, ktoré inteligentné gadgety prinášajú do ich každodenných životov. Hodinky Galaxy Watch6 rozhodne spĺňajú tento popis a v nasledujúcich riadkoch si povieme, ako to robia.

„Nové hodinky Galaxy Watch6 a Galaxy Watch6 Classic nám pomáhajú plniť dlhodobý cieľ, teda ponúkať pokročilé prístroje na sledovanie zdravotného stavu a fitness pre široké vrstvy používateľov,“ prehlasuje TM Roh, prezident a riaditeľ divízie Mobile eXperience v spoločnosti Samsung. „Spánok, cvičenie, výživové poradenstvo – nič pre ne nie je problém. Samsung ponúka používateľom nové pohodlné spôsoby, ako mať pod kontrolou vlastné zdravie a telesnú i duševnú pohodu, cez deň aj v noci.“

Samsung Galaxy Watch 6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samsung Galaxy Watch6 a Watch6 Classic: Kvalitné zdravie na prvom mieste

Hodinky Galaxy Watch6 prinášajú používateľom obrovský objem cenných informácií, ktoré môže využiť na vydanie sa lepšou cestou k žiadúcim zmenám. Ponúkajú rôzne užitočné tipy a rady ušité na mieru, ktoré je možné okamžite využiť v praxi. Pri tejto ceste poskytujú aj potrebnú motiváciu.

Jedným z hlavných zameraní nových hodiniek je kvalita spánku. Hodinky na základe špičkových funkcií pre wellness a zdravý spánok používateľom ponúkajú podrobnú analýzu spánkového skóre a jeho najdôležitejších faktorov, ako je dĺžka spánku, spánkový cyklus, fyzický a duševný odpočinok, ako aj doba, počas ktorej používateľ bdie.

Údaje o týchto a ďalších faktoroch používateľom odomykajú možnosť lepšie pochopiť, akú kvalitu má ich spánok. Pre tento účel sa Samsung spojil s organizáciou National Sleep Foundation, konkrétne s cieľom vytvárať personalizované správy o spánku, ktoré možno brať ako podrobnú spätnú väzbu pre používateľa. Galaxy Watch6 ďalej dokážu merať aj spánkovú konzistentnosť.

Taktiež sa hodinky snažia o zlepšenie spánku svojho nositeľa prostredníctvom tzv. spánkového koučingu. Ten používateľov vyzýva k tomu, aby sa riadili dôsledne na mieru skonštruovanými radami. Všetky potrebné informácie sa zobrazujú ako na hodinkách, tak aj v spárovanom telefóne.

Samsung Galaxy Watch 6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Akonáhle nastane čas na spánok, Galaxy Watch6 vytvoria priaznivé prostredie – dokážu príslušne nastaviť pripojenú domácu elektroniku vrátane smartfónu. Stlmia sa notifikácie, displeje stmavnú a na hodinkách sa aktivuje neviditeľný LED infračervený senzor, cez ktorý hodinky merajú potrebné údaje o spánku bez toho, aby rušili spiaceho používateľa.

Samozrejme, funkcií pre zdravie je viacero. Hodinky taktiež umožňujú meranie zloženia tela, po ktorom sa na displeji zobrazí podiel a hmotnosť kostrového svalstva, údaje o bazálnom metabolizme či percento vody a tuku v tele. Súčasťou tejto funkcie sú aj personalizované tipy v oblasti výživy, v rámci ktorých Samsung čerpá z partnerstva so spoločnosťou Whisk.

Nechýba ani podpora merania tepovej frekvencie, v rámci ktorej hodinky analyzujú fyzické schopnosti či vlastnosti používateľa a následne poradia päť optimálnych úrovní intenzity pri behaní, od spaľovania tuku až po intenzívny tréning. Galaxy Watch6 majú k dispozícii podporu pre vyše stovku cvičebných programov, pričom najnovším prírastkom je beh na dráhe.

Ďalej smartwatch ponúkajú meranie krvného tlaku, EKG a pribudla aj možnosť upozornenia na nepravidelný srdcový rytmus, vďaka ktorému majú používatelia možnosť kontrolovať, či ich srdcová aktivita nenaznačuje riziko arteriálnej fibrilácie. Z ích kapacít vyťažia aj ženy, ktoré cez meranie teploty pokožky počas spánku získajú cenné informácie o menštruačnom cykle. Z hľadiska bezpečnosti prikladá ruku k dielu detekcia pádu, ktorá je činná pri cvičení i bežnom každodennom živote. Akonáhle systém detekuje pád, automaticky zavolá na tiesňovú linku alebo iné číslo, ktoré je uvedené ako núdzové.

Samsung Galaxy Watch 6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Hodinky s citom pre eleganciu

Všetky uvedené softvérové funkcie sú zabalené do ergonomicky i elegantne vyhotovených konštrukcií. Galaxy Watch6 pôsobia skôr športovejšie, zatiaľ čo Watch6 Classic si používatelia kľudne môžu zobrať aj na formálnejšie akcie.

Displej pri oboch hodinkách sa zväčšil o približne 20 %, vďaka čomu sa lepšie číta a taktiež sa na ňom lepšie píše. Navyše je ostrejší a jasnejší, nakoľko dosahuje svietivosť až 2 000 nitov. Naopak, rámiky sú po novom tenšie, pri Watch6 o 30 % a pri Watch6 Classic o 15 %. V prípade druhého spomenutého modelu možno rátať s mnohými obľúbenou otočnou lunetou, ktorá i bežnému ovládaniu dodáva úplne nový zážitok.

Obidva modely sa ďalej tešia rýchlejšej pamäti a procesoru, vďaka čomu je interakcia podstatne pohotovejšia, rýchlejšia a tým pádom pohodlnejšia.

Medzi ich prednosti patrí aj väčšia batéria s nižšou spotrebou a rýchlym nabíjaním. Len po 8 minútach na nabíjačke načerpajú dostatok energie na až 8 hodín používania.

Čo sa týka vizuálu, ten je možné priebežne obohacovať novými remienkami. Len z ponuky na webe Samsungu je možné dosiahnuť až 704 samostatných kombinácií, a to nielen farebných, ale aj materiálových.

Samsung Galaxy Watch 6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Užitočné nástroje pre pohodlný každodenný život

Hodinky sa môžu pochváliť citeľne vylepšeným systémom na ovládanie pomocou gest. Vďaka šikovným inováciám teraz používatelia môžu pristupovať k obľúbeným aplikáciám i funkciám bez toho, aby sa museli čo i len letmo dotknúť displeja hodiniek.

Za zmienku rozhodne stojí aj natívna podpora pre komunikačnú službu WhatsApp, pričom k dispozícii je možnosť prijímania i písania správ. Na jeseň by sa nové modely mali dočkať podpory pre písanie správ v aplikácií Gmail a vytváranie poznámok v Google kalendári. V blízkej budúcnosti bude taktiež k dispozícii vývojársky nástroj na meranie teploty pokožky Skin Temperature API. Ťažiť z neho bude aj aplikácia Thermo Check, ktorá dokáže rýchlo a bezkontaktne odmerať napríklad teplotu jedla na tanieri.

Galaxy Watch6 dokážu pohodlne slúžiť ako takmer samostatné zariadenie, no ich plný potenciál možno využiť až ich prepojením s inými zariadeniami Samsung. Hodinky možno využiť ako diaľkovú spúšť fotoaparátu, ovládač pre televízory Samsung Smart TV či ako centrálu na prepájanie slúchadiel Galaxy Buds 2 Pro medzi jednotlivými zariadeniami Samsung. Napokon podporujú aj službu Find My Phone, čiže ak náhodou používateľ stratí svoj telefón, cez hodinky ho môže rýchlo nájsť.

Samsung Galaxy Watch 6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Vyberie si každý

Hodinky prichádzajú vo viacerých veľkostiach, farbách a taktiež sa delia na verzie s Bluetooth a verzie s LTE konektivitou. Pre lepší prehľad sme ceny zhrnuli v tabuľke.

ModelCena (Bluetooth)Cena (LTE)
Galaxy Watch 6 (40 mm)319 eur369 eur
Galaxy Watch6 (44 mm)349 eur399 eur
Galaxy Watch6 Classic (43 mm)419 eur469 eur
Galaxy Watch6 Classic (47 mm)449 eur499 eur

Galaxy Watch6 sú v 44 mm prevedení dostupné v grafitovej a striebornej farbe, zatiaľ čo pri 40 mm modeli je na výber medzi grafitovou a zlatou farbou. Galaxy Watch6 Classic sú k dispozícii v čiernom alebo striebornom prevedení. Platí to pre obidve veľkosti.

V neposlednom rade nemožno zabudnúť na výhodnú ponuku, ktorú Samsung na obmedzený čas ponúka ku kúpe nových hodiniek. Na Slovensku je možné si Galaxy Watch6 a Watch6 Classic predobjednať od 26. júla do 10. augusta. Tí, ktorí tak urobia, môžu po registrácii na stránke novysamsung.sk odpredať svoje staré zariadenie a získať výhodný výkupný bonus. Pri Galaxy Watch6 dosahuje maximálna výška bonusu 80 eur, zatiaľ čo pri Galaxy Watch6 Classic sa šplhá do výšky až 120 eur.

Všetci zákazníci, ktorí si kúpia nový model do 31. augusta, automaticky získavajú službu Galaxy Premier Service na 1 rok zadarmo.

Oficiálny predaj začína 11. augusta.

Samsung Galaxy Watch6 a Watch6 Classic: Špecifikácia

 Galaxy Watch6Galaxy Watch6 Classic
Materiál a farbaHliníkové puzdro, športový remienok
– 44 mm: grafitová, strieborná
– 40 mm: grafitová, zlatá
Nehrdzavejúce puzdro, hybridný remienok z ekologickej kože
– 47 mm: čierna, strieborná –
43 mm: čierna, strieborná
Rozmery
a hmotnosť
– 44 mm: 42,8 x 44,4 x 9,0 mm, 33,3 g
– 40 mm: 38,8 x 40,4 x 9,0 mm, 28,7 g
– 47 mm: 46,5 x 46,5 x 10,9 mm, 59,0 g –
43 mm: 42,5 x 42,5 x 10,9 mm, 52,0 g
DisplejSapphire Crystal
– 44 mm: 1,5″ (37,3 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On Display
– 40 mm: 1,3″ (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On Display
Sapphire Crystal
– 47 mm: 1,5″ (37,3 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On Display
– 43 mm: 1,3″ (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On Display
ProcesorExynos W930 Dual-Core 1,4 GHz
Pamäť a úložný priestor2 GB pamäť + úložný priestor 16 GB
Batéria (typická hodnota)Až 40 h (bez funkcie Always On Display)/až 30 h (s funkciou Always On Display)
– 44 mm: 425 mAh – 40 mm: 300 mAh– 47 mm: 425 mAh – 43 mm: 300 mAh
DobíjanieRýchlodobíjanie (bezdrôtové, WPC)
OSWear OS Powered by Samsung (Wear OS 4)
Používateľské rozhranieOne UI 5 Watch
SenzorySamsung BioActive Sensor (optický snímač tepu + elektrický snímač tepu + analýza bioelektrického odporu), teplotný senzor, akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzorSamsung BioActive Sensor (optický snímač tepu + elektrický snímač tepu + analýza bioelektrického odporu), teplotný senzor, akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzor, 3D Hallov senzor
KonektivitaLTE, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 2.4 + 5 GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
Odolnosť5ATM + IP68/MIL-STD-810H
KompatibilitaAndroid 10 alebo novší, min. 1,5 GB pamäte