Úvod Novinky Aktuálne EÚ chystá MASÍVNU digitalizáciu: Občiansky a vodičský budeme nosiť v telefóne!

EÚ chystá MASÍVNU digitalizáciu: Občiansky a vodičský budeme nosiť v telefóne!

Systém EUDI má byť celoplošne platný od roku 2025.

16
občiansky preukaz
Zdroj: Getty Images, Ministerstvo vnútra (úprava redakcie)

Éra fyzických dokladov pomaly ustupuje. Čoraz častejšie presedlávame z hmotných kariet na digitálny formát, ktorý prináša viacero skvelých výhod. U nás sa zatiaľ tento trend vo väčšej miere dotýka len platobných kariet, avšak čoskoro by sa mohol rozšíriť aj o identifikačné karty, medzi ktoré patrí aj občiansky preukaz.

Ako píše server TECHBYTE.sk, Európska únia (EÚ) plánuje na území členských štátov do roku 2025 zaviesť jednotný európsky občiansky preukaz. Nepôjde však o fyzickú kartu, ale o digitálnu kartu uloženú v našom smartfóne. Tento systém nesie názov EUDI a okrem občianskych preukazov sa má vzťahovať napríklad aj na vodičské preukazy.

EUDI: Občiansky a vodičský preukaz v telefóne

EUDI má v Európe fungovať od roku 2025, no poniektoré krajiny odmietajú čakať. Do tejto skupiny patrí predovšetkým Francúzsko a Nemecko. Zástupcovia ministerstiev pre digitalizáciu z oboch krajín sa 10. júla dohodli na tom, že Francúzsko a Nemecku budú prvými krajinami Európy, ktoré otestujú novú formu identifikačných dokladov v praxi. Dohoda vznikla v rámci konzorcia POTENTIAL.

Pôjde tak o experiment, ktorého cieľom bude preskúmať, ako môžu elektronické preukazy pomôcť v každodennom živote bežných ľudí a ako môžu takéto doklady naplno využiť svoj potenciál.

A čo Slovensko? U nás sa zrejme digitálnych občianskych preukazov skutočne dočkáme až v roku 2025. Podľa súčasných cieľov EUDI budú mať členské krajiny EÚ presne jeden rok na to, aby sa na nový systém adaptovali a začlenili ho do svojej štátnej správy. Treba však podotknúť, že fyzické identifikačné doklady po roku 2025 nezmiznú. Ľudia si budú môcť slobodne vybrať, či chcú používať digitálnu alebo hmotnú formu.