Úvod Zaujímavosti EÚ opäť šokuje: Autá so spaľovacími motormi bude možné kúpiť aj po...

EÚ opäť šokuje: Autá so spaľovacími motormi bude možné kúpiť aj po roku 2035. Má na to 1 dôležitú podmienku!

Pre Nemecko predstavuje značné komplikácie, a to časové i finančné.

16

Európska únia (EÚ) má v pláne od roku 2035 zakázať predaj vozidiel, ktoré nebudú spĺňať aktualizované emisné normy. Všetky nové osobné vozidlá musia od uvedeného roku dosahovať nulové emisie oxidu uhličitého (CO2), čo by v praxi malo znamenať zákaz predaja vozidiel so spaľovacím motorom. Alebo nie?

Ako píše agentúra Reuters, Európska komisia (EK) vypracovala návrh plánu, podľa ktorého by od roku 2035 mohol byť umožnený predaj vozidiel so spaľovacími motormi, avšak len za dodržania podmienky, že budú jazdiť na klimaticky neutrálne palivá, resp. e-palivá.

Táto otočka prichádza len krátko po tom, čo Nemecko, najväčšia ekonomika EÚ, vyjadrilo nesúhlas s úplným zákazom predaja spaľovákov. Krajina požiadala, aby predaj vozidiel poháňaných syntetickými palivami ostal povolený aj po roku 2035. A zdá sa, že jej skutočne bude vyhovené.

Tento návrh by v prípade schválenia znamenal, že záujemcovia o nové vozidlo by sa od roku 2035 nemuseli obracať len na elektromobily. Zakúpiť by si mohli aj spaľováky, avšak museli by zabudnúť na tankovanie tradičného benzínu či nafty.

Kuriózna podmienka

EK deklaruje, že vozidlá poháňané syntetickými palivami by taktiež museli byť vybavené technológiou, vďaka ktorej by dokázali spoľahlivo identifikovať, či majú v nádrži bežné, alebo ekologické palivo. V prípade prvej možnosti by táto technológia taktiež mala byť schopná zabrániť vozidlu v jazde.

Zdroj: Getty Images

Dva zdroje oboznámené so záležitosťou uviedli, že táto podmienka EK je pre Nemecko problematická. Výrobcovia by totiž museli vyvinúť kompletne nové motory, čo si pýta nemálo času i peňazí. Nemecký minister dopravy Volker Wissing podmienku priamo neodmieta, no navrhuje jej vylepšenie.

Syntetických palív nie je dosť

Čo sa týka syntetických palív ako takých, zrejme sa k nim dostane len malá skupina záujemcov. Zatiaľ sa totiž nevyrábajú vo veľkom. Podľa štúdie, ktorú v utorok zverejnil Postupimský inštitút pre výskum klímy, sa uvádza, že objem produkcie e-palív všetkých aktuálne plánovaných projektov by dokázal pokryť len 10 % dopytu Nemecka.