Úvod Novinky Aktuálne AKTUÁLNE: Štát prekvapil, takto vás zbaví azda najotravnejšej veci! + NÁVOD ako...

AKTUÁLNE: Štát prekvapil, takto vás zbaví azda najotravnejšej veci! + NÁVOD ako to aktivovať

Regulačný úrad spustil dlhoočakávanú funkciu. Takto ľahko sa zbavíte nevyžiadaných marketingových hovorov!

4

Nevyžiadané volania sú niečo, čo má rád len málokto. Keď vám volá cudzie číslo, zdvihnete a nakoniec zistíte, že sa vám niekto niečo snaží predať bez vášho súhlasu, je to celkom frustrujúce. Hlavne, ak si nie ste vedomí, že by ste svoje číslo niekde zdieľali.

Našťastie, na pomoc prichádza štát. Okrem toho, že všetky otravné marketingové telefonáty budú musieť pochádzať so štátom nariadenej predvoľby (0)888 prichádza ďalšia možnosť, ako sa im úplne vyhnúť. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (ďalej len „RÚ“ alebo „Regulačný úrad“) totiž dnes spustil novú stránku, ktorá vám umožní zaregistrovať sa do zoznamu čísel, na ktoré budú mať obchodníci zakázané volať.

Novinkou od 1.11.2022 je, že zákazník sa dokonca sám môže rozhodnúť, z ktorej marketingovej oblasti chce byť kontaktovaný. Do novovytvoreného zoznamu na webovej adrese http://nevyziadanevolania.sk zaregistruje svoje telefónne číslo a sám sa rozhodne, v ktorých marketingových oblastiach chce byť oslovovaný formou telefonických ponúk, a v ktorých si to neželá,píše regulačný úrad.

Môžete si vybrať

Pri registrácii svojho čísla do zoznamu sa sami môžete rozhodnúť, aké hovory si neprajete a s ktorými nemáte problém. Napríklad, vadiť vám môžu volania týkajúce sa energií či poistenia, naopak, s hovormi od operátorov problém nemáte.

Zdroj: Redakcia (screenshot)

„Druhou stranou mince je, že všetky subjekty, ktoré vykonávajú telemarketing, sú povinné overovať si v tomto zozname registrované telefónne čísla a dodržiavať vôľu zákazníka,“ povedal predseda úradu Ing. Ivan Marták.

Zavolajú aj napriek tomu? Môžete ich nahlásiť

V prípade, že vám aj napriek registrácii v zozname zavolajú, máte možnosť podať podnet. Úrad bude vykonávať kontrolu dodržiavania ustanovení Zákona o elektronických komunikáciách z vlastnej iniciatívy, zároveň ale podozrenia z porušenia môžete poslať aj na e-mailovú adresu podnety@telefoff.gov.sk. Úrad má možnosť subjektom porušujúcim pravidlá udeliť pokutu od 200 € do 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Zavolať vám môžu aj napriek tomu a legálne

Štát upozorňuje, že spoločnosti majú aj napriek novým pravidlám možnosť spojiť sa s vami. Existujú celkom 3 výnimky:

  1. Priamy marketing. Ak ste v e-shope zanechali svoje kontaktné údaje, e-shop vám môže zavolať za účelom predstavenia ponuky podobných tovarov alebo služieb.
  2. Ak ste v zmluvnom vzťahu s konkrétnym subjektom. Ak napríklad máte zmluvu s operátorom, operátor vám môže zavolať a neporuší tým pravidlá. Počas telefonátu môžete namietať a spoločnosť vám je zo zákona povinná námietku preukázateľne potvrdiť viac vás s marketingovou ponukou nekontaktovať.
  3. Ak ste si volania vyslovene vyžiadali. Ak ste napríklad požiadali o cenovú ponuku na dovolenku, dodanie tovaru a podobne.

Ako sa zaregistrovať?

Ak sa chcete zaregistrovať do štátneho zoznamu, celý proces vám nezaberie viac než pár minút. Tu je krátky návod:

Na výber máte možnosť zablokovať 14 kategórií nevyžiadaných hovorov. Zdroj: Redakcia (screenshot)
  1. Navštívte web nevyziadanevolania.sk
  2. Kliknite na „Vstúpiť“ pri riadku „Účastník“
  3. Zadajte svoje telefónne číslo
  4. Ťuknite na „Zaregistrovať sa“
  5. Zavolajte na číslo 0800 888 000 (je to automatizovaný hovor, ktorý len overí vaše číslo), s nikým sa nebudete rozprávať
  6. Ťuknite na potvrdiť
  7. Vyberte si, z ktorých odvetví vám nemajú volať alebo označte všetky

Ak neskôr zmeníte názor a budete chcieť niektoré kategórie povoliť alebo naopak zakázať, stále sa môžete k svojim preferenciám vrátiť. Stačí sa len prihlásiť, opäť zavolať na číslo 0800 888 000 a nastavenia zmeniť. A to je všetko!