Úvod Zariadenia Ľudia sú nepoučiteľní: Bezmyseľne ničia prírodu, do koša za tento rok vyhodili...

Ľudia sú nepoučiteľní: Bezmyseľne ničia prírodu, do koša za tento rok vyhodili 5,3 MILIARDY telefónov!

Z vyhodených telefónov je čoraz väčší problém.

2

Tento rok v koši skončilo 5,3 miliardy mobilných telefónov. Vyplýva to z medzinárodného fóra pre odpadové a elektrické zariadenia, WEEE. Ide o predpoklad, ktorý vychádza z dát o celosvetovom obchode. Fórum poukazuje na zhoršujúci sa problém elektronického odpadu.

Z výskumu vyplýva, že mnohí ľudia si staré telefóny nechávajú namiesto toho, aby ich recyklovali. Vzácne minerály, ktoré sa z elektronického odpadu nevyužívajú, ako napríklad meď v drôtoch alebo kobalt v batériách, sa musia ťažiť, konštatuje BBC.

Telefón po telefóne a je z toho problém

Ľudia si zvyčajne neuvedomujú, že všetky tieto zdanlivo bezvýznamné predmety majú veľkú hodnotu a na globálnej úrovni predstavujú obrovské objemy,“ povedal generálny riaditeľ WEEE Pascal Leroy.

Odhaduje sa, že na svete je 16 miliárd mobilných telefónov, pričom v Európe sa už takmer tretina z nich nepoužíva. WEEE uvádza, že podľa jej výskumu sa „hora“ elektrického a elektronického odpadu – od práčok a hriankovačov až po tablety a zariadenia GPS – do roku 2030 zvýši až na 74 miliónov ton ročne.

Zdroj: 95C/Pixabay

Tieto zariadenia ponúkajú mnoho dôležitých zdrojov, ktoré sa môžu použiť pri výrobe nových elektronických zariadení alebo iných zariadení, ako sú veterné turbíny, batérie pre elektrické autá alebo solárne panely. Všetky tieto zariadenia majú zásadný význam pre ekologický digitálny prechod na nízkouhlíkovú spoločnosť,“ povedala Magdalena Charytanowiczová.

Recyklujeme len 17 %

Správnym spôsobom sa recykluje len niečo vyše 17 % svetového elektronického odpadu. Medzinárodná telekomunikačná únia OSN pritom do budúceho roka stanovila cieľ zvýšiť tento podiel na 30 %.

Ísť má pritom o jeden z najrýchlejšie rastúcich a najkomplexnejších tokov odpadu, ktorý ovplyvňuje ľudské zdravie a životné prostredie, keďže môže obsahovať škodlivé látky. Leroy apeluje na poskytnutie zberných boxov v supermarketoch, vyzdvihnutie menších spotrebičov pri dodaní nových a ďalšie riešenia, ktoré by zvýšili mieru recyklácie.