Úvod Zaujímavosti Dopravný chaos v Rusku: Nečakaný dôvod, s týmto nemohli počítať!

Dopravný chaos v Rusku: Nečakaný dôvod, s týmto nemohli počítať!

Podarilo sa im upchať jednu z najpremávanejších oblastí Moskvy.

3

Hackeri z Anonymous sa opäť pripomenuli. Tentokrát sa im do hľadáčika dostala spoločnosť Yandex Taxi, jeden z popredných poskytovateľov taxislužieb na ruskej pôde. Hacknutím len jedinej aplikácie sa im podarilo spôsobiť obrovský dopravný kolaps, a to v najhustejšie premávanej oblasti Moskvy. Informáciu priniesol server Mobilizujeme.cz.

Incident sa mal odohrať ešte 1. septembra. Hackeri sa nabúrali do aplikácie služby Yandex Taxi a nariadili destiakám taxíkov, aby nastavili kurz smerom na jednu z najrušnejších ulíc v celom Rusku, ktorá má až 10 jazdných pruhov. Je teda veľmi nepravdepodobné, že by sa tu za bežných okolností tvorili zápchy.

Keď sa však na jednom mieste stretnú desiatky taxíkov (plus ďalšie osobné vozidlá), ani 10 jazdných pruhov nestačí. Došlo teda k úplnému upchatiu premávky, čo mnohým vodičom spôsobilo značné nepríjemnosti.

Skutočnosť, že za útokom stála známa skupina Anonymous, vyplávala na povrch až o trochu neskôr. K útoku sa prihlásila prostredníctvom príspevku na sieti Twitter, v ktorom stálo nasledovné: „Moskva včera zažila deň plný stresu. Najväčšia ruská taxislužba Yandex Taxi bola hacknutá kolektívom Anonymous.“

Anonymous nepoľavuje

Išlo tak o ďalší zákrok hackerskej skupiny, ktorej cieľom je čo najviac ochromiť Rusko a jeho infraštruktúru. V priebehu posledných mesiacov zorganizovala niekoľko podobných útokov. Podarilo sa im napríklad zverejniť vyše 400 tisíc e-mailov z veľkých ruských firiem či nabúrať sa do bezpečnostných kamier priamo v Kremli.

Okrem toho sa snažia ruskému obyvateľstvu pretlačiť pred oči reálne zábery z prebiehajúcej vojny na Ukrajine, ktoré Rusko verejne označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Ich posledný útok napokon potvrdila aj samotná taxislužba. Dodala však, že problém bol v priebehu hodiny vyriešený, pričom okamžite začala pracovať na posilnení bezpečnosti a tvorbe kvalitnejšieho algoritmu, aby sa v budúcnosti predišlo takýmto situáciám.